Как да почистим филтъра на аспиратора

Топдом - филтър, аспиратор, почистване

За да ни бъде максимално приятно в кухнята и най-важното безопасно, е необходимо да не забравяме периодично да мием филтъра на аспиратора.

Именно тази част от уреда събира всички неприятни миризми, изпарения и мазнини. Ако своевременно не почистваме филтри, то те губят своята функционалност, а натрупалите се и засъхнали мазнини само влошават интериора на кухнята.

Не трябва да забравяме, че ако не почистваме своевременно засъхналите мазнини, то те могат да попаднат на котлона и да станат причина за пожар.

Преди да почистим и премахнем замърсяванията от филтъра на аспиратора, следва да се запознаем с правилата за неговата експлоатация. Именно така ще можем да избегнем евентуална повреда.

Подготвителен етап

Преди да преминем непосредствено към миенето на аспиратора е необходимо да се уверим, че аспираторът е изключен от електрическата мрежа. След това се сваля капака на аспиратора и едва тогава се изважда филтъра.

Тръбата, която минава от аспиратора към отдушника също е необходимо да се свали и да се измие. След това се сваля и въздушният филтър. Корпусът на аспиратора също се проверява за наличие на замърсявания и при нужда се мие.

Най-лесният начин за почистване на мазнини

Аспираторът трябва да се мие веднъж на 3 месеца. Ако домакинята използва битовият прибор постоянно, тогава очистителните работи следва да се провеждат по-често.

Почистването на филтрите в такъв случай трябва да се прави не по-рядко от веднъж месечно. Преди да се премине към почистване, е препоръчително внимателно да се прочете инструкцията към уреда.

В нея е посочено какви средства е разрешено да се използват за почистване и каква битова химия не е за предпочитане.

Отложените мазнини по филтъра лесно могат да се почистят с помощта на ръчна четка или в съдомиялна машина. В първия случай миещото средство за разрежда с вода в концентрация 1:4.

За 30 минути всички детайли се слагат в сапунена течност, а след това се накисват във вряла вода. При необходимост филтърът се забърсва с мека кърпа.

По време на използване на съдомиялна машина филтърът се препоръчва да се мие на минимална температура, с деликатни почистващи средства.

Домашен сапун

Ако предходните методи за почистване не са дали необходимия ефект, тогава трябва да се опита с народни методи за борба с нагара.

Домашният сапун, в състава на който влизат 72% мастни киселини, помага за ефективно справяне с мазнините. За приготвяне на миещо средство е достатъчно половин парче сапун и 2-3 литра вода.

Предварително сапунът се настъргва на едро ренде и се залива с вряла вода за 30 минути. След това с разтвора се обработват участъците от решетката с най-голямо количество нагар, филтър, а също и мрежата.

Препоръчваме ви: