Как да почистим дома след грип и силна простуда

Топдом - почистване, грип, простуда

Почистването след грип и простуда е нещо крайно необходимо, тъй като бактериите и вирусите, които разпространяваме при кихане, могат да останат жизнеспособни в продължение на няколко седмици и дори месеци. Как да ги намерим и унищожим?

Почистване на дома след боледуване и превенция

  1. Домакински ръкавици от гума, винил или латекс – те са необходими за защита на ръцете от бактерии и агресивни химически вещества. След почистването ги изхвърлете на боклука, за да не се разпространява инфекцията у дома.
  2. Гореща вода и антибактериална течност за миене на съдове;
  3. Антибактериален спрей за мебели и за други предмети;
  4. Оцетен разтвор – оцетната киселина е ефективна по отношение на много възбудители на инфекциозни заболявания;
  5. Етерични масла с антибактериален ефект;
  6. Концентрирано дезинфекциращо средство, в състава на което влиза фенол или хлор, за обработка против ротавирусна и норовирусна инфекция и гел на основата на кислородна вода за защита от грипни вируси.

Антибактериални средства за профилактично почистване можем да си направим и сами.

Разтворете в една чаша ½ чаша бял оцет и по 5 капки етерично масло от сладък портокал, чаено дърво и лавандула.

Прелейте сместа в пулверизатор и добре разклатете преди използване.

Банята

Започнете с почистването на банята – особено докато сте били болни, сте били с разстройство.

Внимателно измийте и дезинфекцирайте всички битови уреди, като използвате съдържащи хлор миещи средства.

Не забравяйте да почистите бутона на казанчето на тоалетната, крановете на чешмата, ключовете за лампите, дръжките на вратите, на шкафовете и на душ кабината. Всичко това се е докосвало до ръцете ви, докато сте били болни.

Дезинфекцирайте четката за зъби. Най-лесният начин е да я накиснете във вода с добавено етерично масло от чаено дърво, което се отличава с високи антибактериални свойства.

Спалня, хол или детска стая

Надяваме се, че докато сте били болни сте сменяли спалното бельо достатъчно често? Вече е време да го направите още веднъж.

Заедно с потта и храчките бактериите и вирусите проникват в тъканта и спокойно очакват момента, в който отново да попаднат в организма.

Така че освен за бельото, ще ви се наложи да се погрижите за почистването на възглавници, одеяла, матраци.

С първите 2 е лесно – спалните принадлежности със синтетични пълнители добре понасят прането в пералня, а тези с пера могат да се дадат на фирма за химическо чистене в София или в града, в който живеете.

Дезинфекцирането на матрака е доста по-трудно.

В домашни условия това може да се направи със смес от 3 супени лъжици сода за хляб, 100 мл 3% разтвор кислородна вода и 2 капки течен сапун.

Смесете всички съставки, нанесете на повърхността на матрака с пулверизатор и след като сместа изсъхне, отстранете всички остатъци с прахосмукачка.

Препоръчваме ви: