Как да перем кухненските хавлии с подръчни средства

Топдом - почистване, хавлии, пране

Кухнята е основното помещение у дома. Там постоянно кипи работа, тъй като домакинята вари, пържи, мие чинии. При готвене без кухненски хавлии не може да се мине, а те много бързо се замърсяват.

Често е невъзможно да се изперат, тъй като мазният сос или сок от плодовете е дълбоко поет от плодовете. В този случай някои домакини просто ги изхвърлят или ги оставят за парцали.

Изход от тази ситуация има – прости правила за използване помагат за запазване на хавлиите чисти, така въпросът как да изперем правилно замърсените кухненски хавлии няма да възникне.

Правила за използване на хавлии

Придържайте се към следните правила, тогава текстилът ще остане свеж:

  • За да не се превръща прането на кухненските хавлии в мъка, а срокът на техния живот да не бъде толкова кратък, е необходимо да се сменят често.
  • Ако хавлията е бяла, тогава се налага допълнително изваряване или избелване в специален разтвор. За да запазят кухненските изделия своя първоначалния цвят, след прането ги накиснете в гореща вода с прах за бяло пране. Вместо него може да се използва белина. Накисването в гореща вода трябва да е в съд, който да издържа на висока температура. В противен случай рискувате да нахраните членовете на семейството с вредни фосфати.
  • За да възниква пред вас трудната задача как да изберете кухненските мазни хавлии, не ги използвайте вместо ръкохватки, а също не бършете с тях масата, мивката и други предмети. Ако текстилът се използва само по предназначение, ще ви служи дълго и ще остане чист.
  • Когато в плановете ви е готвене на грандиозен обяд, използвайте хартиени салфетки, те ще ви спестят сили и ще хавлиите ще останат чисти.

Ако текстилът все пак се е изцапал, трябва да се вземат спешни мерки. Към ден днешен са известни множество методи за справяне с мазни и други видове петна с помощта на подръчни и химически средства.

Ниска степен на замърсяване

Този вариант е подходящ за пране на хавлии, които са използвани само ден-два. Тези хавлии се перат на обикновен режим на пералната машина без допълнителни средства.

Важно! Температурата на водата за белите памучни тъкани да е 90 градуса. Цветните кухненски кърпи се перат на 60 градуса и по-малко.

Прахът за пране се подбира правилно, тъй като може да усили действието на веществата.

Процедура накисване

За да изперем силно замърсена хавлия, е необходимо да се накисне.

Следните методи ще ни помогнат – хавлията се слага да се накисне за 5 часа в прах за пране, след това се добавя 5 супени лъжици сода. Този метод се използва само за бели хавлии.

Препоръчваме ви: