Как да изперем правилно училищна раница

Топдом - пране, раница, подготовка

От началото на есента училищната раница се превърна в неизменен атрибут на почти всеки учащ се. В нея без усилия могат да се сложат училищни принадлежности, някои храни, дрехи и т.н.

Но колкото и дълготрайна и устойчива на износване да бъде раницата с течение на времето губи своя привлекателен външен вид.

Всяка майка трябва да знае основните правила как да изпере училищната раница и да я поддържа като нова.

Най-честите замърсявания по училищните раници

Повечето ученици са с особено активен начин на живот. Освен класните занимания, учащите играят в междучасията, посещават училищната столова или лавка, занимават се с физкултура, ходят на екскурзии, разхождат се и т.н.

При всички тези дейности раницата се подава на външно въздействие и се замърсява.

По нея е възможно да се появят:

  • Следи от мастило на химикали и прочие писмени принадлежности;
  • Мастни петна от попадането на храни;
  • Замърсявания под формата на прах;
  • Улична мръсотия;
  • Отпечатъци от подметки на обувки;
  • Петна от трева и т.н.;

Някои материали при поява на тях на замърсявания разчетени единствено с ръчно пране. Други тъкани е необходимо да се перат във всяка пералня машина с обикновен прах.

Подготовка на раницата за пране

Първоначално трябва да проверим всичко съдържимо в раницата. При пране, ако нещо остане в раницата, може да се развали и да не може да се възстанови повече.

Незначителните частици боклук, трохи и фини стружки могат да бъдат отстранени с помощта на прахосмукачка. При ръчно пране джобовете и допълнителните отделения в раницата се препоръчва да останат отворени. В този случай те могат да се изперат по най-добрия начин.

След това е необходимо да се изпълнят 3 стъпки:

  1. След ликвидацията на праха от повърхността на раницата повторно се обработва с леко влажна гъба. Това способства за почистване на мръсотията от външна страна.
  2. Снемаемите елементи на раницата се отстраняват и се почистват отделно. Така ще се изперат най-добре и от двете страни и няма да повлияят на работата на барабана на пералнята на машина;
  3. Внимателно се оглеждат всички ципове, намиращи се на училищната раница. Ако по тях се забележат конци и други елементи от тъкани, то следва предварително да се срежат. Неспазването на тази стъпка може да доведе до заплитане на конците, което може да доведе до блокиране на ципа след пране.

Някои неща, които се държат в раницата, също често са много мръсни. За да не ги сложим отново в чистата раница, се препоръчва да се заемем с тяхното почистване, докато раницата е за пране.

Препоръчваме ви: