Дървеници у дома – как да се справим

Топдом - дървеници, унищожаване, опасност

Дървениците са кръвосмучещи паразити, които могат да се заселят на практика във всеки дом. Битува мнението, че тези паразити се заселват единствено в неподдържани жилища със стари мебели, но това далеч не е така.

Дървениците, които живеят в съжителство с човека, са диванни или постелни. Паразитите могат да нападнат жилището ни напълно случайно, например, закупуване на нова мебел, която вече е заразена с ларви.

Попадналите у дома кръвосмучещи веднага започват да усвояват територия и да водят активна дейност. Дървениците лесно се приспособяват и затова справянето с тях е доста трудно.

Защо кръвосмучещите организми колонизират дивана – много просто, обожават територии, които се намират в непосредствена близост с източника на хранене – човека. Диваните, особено старите, са любимо място за дървениците. А достатъчното количество вдлъбнатини правят техният живот не само комфортен, но и безопасен.

Тези насекоми могат да нарушат спокойствието у дома, затова ако ги видим у дома, трябва да пристъпим към незабавното им унищожаване.

Заразяване на мебелите с паразити

Най-голямата заблуда на повечето хора е, че щом обработят спалните помещения, ще се избавят от дървениците веднъж завинаги. За съжаление, тези насекоми могат да се локализират във всякакви труднодостъпни места, където постоянно се поддържа стайна температура.

Първоизточниците на дървеници у дома са следните:

  • Заразяването става чрез донасяне у дома на лични вещи, в които има ларви или възрастни насекоми, попаднали там по време на престой в помещение, отдавна населено с дървеници;
  • Покупката на мебели втора употреба увеличава риска от поява на дървеници у дома. Но понякога и новите не са гаранция, че кръвосмучещите няма да се появят. В този случай можем да бъдем сигурни, че диванът е бил използван от някого. Дървениците се хранят единствено с човешка кръв. Привлича ги секретът, който се отделя от мастните жлези;
  • Борбата с дървениците на по-долен етаж може да стане причина за укриване на насекомите в нетретирано за дървеници жилище;

Избор на средства за унищожаване на дървеници

Съществуват 2 основни начина за обработка на повърхностите – с пара и с химически инсектициди. Обработката с пара и високи температури е доста ефективен метод, но може да разруши някои повърхности, затова следва да се прибегне до инсектициди.

Когато изберем химическо средство, е за предпочитане такова, което съдържа перметрин. Това е вещество от растителен произход, затова е безопасно за човека и за домашните животни.

Химическата обработка следва да се извърши строго съгласно инструкциите. Най-малкото отклонение от указаните препоръки може да не даде 100% резултат, а също и да окаже неблагоприятно въздействие на организма. В зависимост от избрания препарат може да се наложи повторно третиране и мокро почистване.

Препоръчваме ви: