Вредители в жилищата – третиране и превенция

Третиране и превенция на вредители в жилищата

„Моят дом е моята крепост“ – убедени сме, че сте чували този цитат повече от веднъж през живота Ви. Какво става обаче, когато крепостта бъде превзета от вредители като дървеници, хлебарки, паяци, бълхи, мишки или плъхове? Отговорът е прост – истинска война!

Гризачите и насекомите са врагове на хората от хиляди години насам. Борбата с тях е ежедневие за много хора по света, които знаят колко издръжливи са тези „милички“ създания. В тази статия ще Ви дадем информация за петте най-често срещани вредителя в жилищата, както и начини за третиране и превенция на този проблем.

Съществуват, разбира се, много начини за третиране на проблема с вредители в дома, но те не винаги са ефективни, а често могат да бъдат и опасни. Най-добрият начин за унищожаване на хлебарки, плъхове и други подобни вредители е наемането на обучени специалисти, които се занимават с пръскане за хлебарки и дератизация.

Петте най-често срещани вредителя в жилищата

Ето и кои са най-разпространените вредители, които могат да направят живота Ви истински ад:

1. Мишки

Тези малки гризачи обожават да живеят близо до хора, защото това означава лесно намиране на храна. След хората, мишките са най-разпространените видове на земята, които са и също толкова проблемни.

Мишките могат да унищожат реколтата Ви, запасите Ви от храна, новите мебели, които току ще сте си купили, структурата на сградата и жилището, в което живеете и още куп други неща. Най-големият проблем при мишките обаче са големият брой заболявания, които те пренасят. Лаймската болест е най-изявеният пример.

2. Хлебарки

Хлебарките са истински войници, които могат да издържат на студ, глад и нереално високи нива на радиация. Те обичат тъмни и топли места, което прави жилищните сгради идеалната среда за живот за тях.

Тези вредители са също толкова опасни колкото мишките и плъховете, когато става въпрос за пренасяне на патогенни микроорганизми. Хлебарките могат да доведат до салмонела, чревни инфекции, астма, алергии и др. Именно заради това, бързото унищожаване на хлебарките в дома Ви е фундаментално!

3. Дървеници

Всеки, който се е сблъсквал с дървеници знае, че няма по-голяма напаст от тях! Лесното им разпространяване чрез местене на мебели, багаж и книги или пък през пукнатините на стените в дадена сграда ги превръща в проблем, с който почти всяко домакинство се е сблъсквал.

Дървениците са кръвопиещи насекоми, които могат да се хранят от човек в продължение на десет минути, без дори той да разбере. Това се дължи на обезболяващите вещества, които те отделят при ухапване. Най-честите места, в които се крият дървениците са в матрака, меката мебел, дрехите, книгите и тапицираните столове.

4. Бълхи

Борбата с бълхите е изключително трудна, тъй като тези насекоми са наистина устойчиви на химически вещества. Те обичат топлината и високата влажност, което прави домашните любимци идеалният преносител на бълхи във жилищата. Бълхите се делят на различни видове, като най-често срещаните са: котешки, кучешки, плъхови и човешки.

Тялото на човек е много привлекателно за бълхите. Поради тази причина, тези кръвопиещи създания обичат обществени сгради, входове и транспортни средства. Това прави пренасянето им в собствените жилища много лесно.

5. Плъхове

Плашещ факт е, че тялото на един плъх може да достигне до 30 см дължина и половин килограм тегло. Именно поради тази причина, тези вредители са толкова стресираща гледка за почти всеки човек! Ухапването от плъх е много болезнено и наистина опасно, затова трябва да бъде потърсена незабавна медицинска помощ!

Плъховете са доста по-издръжливи от мишките. Падане от 15 метра височина не би било проблем за голяма част от тях, а олимпийският скок от един метър, който са способни да направят е повече от впечатляващ. Зъбите на плъха могат да прегризат истински бетонен блок!

Проблемът с тези вредители в жилищата е сериозен, защото те унищожават мебели и хранителни запаси не просто като ги изядат, но и като ги заразят с множество бактерии. Някои от тези бактерии са от летален характер за човека.

Методи за третиране и превенция освен пръскане за хлебарки, мишки и други вредители

Ако имате проблем с вредители в жилищата, най-доброто решение, което можете да вземете е да се обадите на професионална ДДД фирма. Единствено специалисти в тази област знаят как правилно да пръскат за хлебарки, мишки и др., без да навредят на Вас и Вашето семейство.

Ако все пак проблемът, който имате не е толкова сериозен и смятате, че може да се справите сами, ето някои полезни съвета за третиране и превенция на вредителите в жилищата:

  • Мишки и плъхове;

Поставянето на капани е ефикасен начин за хващане и убиване на тези нежелани гости. Трябва обаче да прецените от какъв точно капан имате нужда. Някои хора споделят, че прясната мента също отблъсква мишките. Не забравяйте също така да запушите всички отвори във водопроводната инсталация!

При борба с плъхове най-често се използват дератизационни кутии и отрова за плъхове. Важно е да отбележим обаче, че и в двата случая, при неправилна употреба може да пострадате както Вие, така и Вашето семейство.

За да си гарантирате успешно прогонване на мишките и плъховете, препоръчваме да се свържете с професионалисти!

  • Хлебарки;

Никога не оставяйте мръсни чинии в мивката и винаги почиствайте след хранене. Остатъците и отпадъците от храна ще превърнат жилището Ви в истинска Мека за хлебарки.

Често използван метод за третиране на хлебарки е лимоновият сок, но когато проблемът е наистина сериозен, единственото, което може да помогне е дезинсекция от професионалисти!

  • Дървеници;

В момента, в който забележите малки ухапвания и обрив по тялото и/или червеникавокафяви петна по чаршафите на леглото, вземете всички постелки и дрехи около Вас и ги изперете на 60 градуса за минимум 30 мин. Така ще унищожите яйцата на възрастните дървеници, с които очевидно имате проблем.

Проверете всички места, които споменахме по-горе и се обърнете към професионалист, който да Ви помогне да се отървете от дървениците.

Използването на отрова не е препоръчително, особено когато става въпрос за леглото, на което спите! Добра идея е да изкарате вече обработените завивки, одеяла и матрак на слънчева светлина.

Препоръчваме ви: