8 храни, които трябва да ядете всеки ден

8 храни, които трябва да ядете всеки ден

Здравословното хранене може да бъде въпрос на гледна точка и личен избор. Има, обаче, някои храни, които според специалистите по здравословно хранене трябва да консумираме всеки ден.

Какво трябва да включваме в ежедневното си меню

Според експерти в областта на храненето, храните, които трябва да включваме в менюто си на ежедневна база са следните:

Спанак

Това не е просто един обикновен зелен листен зеленчук, а храна-чудо! Той е незаменим помощник в изграждането на мускулите и е богат източник на растителни омега-3 мастни киселини и фолати, които спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и остеопороза.

Бонус е това, че фолатът също така увеличава притока на кръв към най-ниските части на тялото, стимулирайки кръвообръщението под кръста. Това ви помага да се предпазите от сексуални проблеми, свързани с възрастта.

Освен това, спанакът е пълен с лутеин – съединение, което се бори с макулната дегенерация и може да помогне за повишаване на вашето сексуално желание.

Целта ви трябва да е минимум една чаша пресен спанак или 1/2 чаша сготвен на ден.

Кисело мляко

Различни култури твърдят, че киселото мляко е тяхно творение, но ползите от здравословния продукт категорично не се оспорват. Ферментацията му създава стотици милиони пробиотични организми, които служат като подкрепление на полезните бактерии във вашето тяло.

Това помага да се стимулира имунната система и помага да се осигури защита срещу рак. Не всички кисели млека обаче са пробиотични, така че се уверете, че етикетът потвърждава това. Уверете се, че включвате поне по една чаша към своето ежедневно меню.

Домати

Има две неща, които трябва да знаете за домати: Най-ярко червеното са най-добри, защото са заредени с повече антиоксидантен ликопен.

Освен това, термично преработените домати са също толкова мощни, колкото и пресните, защото тялото по-лесно усвоява ликопена.

Проучванията показват, че диета богата на ликопен може да намали риска от рак на пикочния мехур, белия дроб, простатата, кожата и стомаха, както и да намали риска от развитието на коронарна артериална болест.

Моркови

Повечето червени, жълти или оранжеви зеленчуци и плодове са подсилени с каротеноиди – мастноразтворими съединения, които са свързани с намаляване на широк спектър от ракови заболявания, както и с намален риск и тежест на възпалителни състояния като астма и ревматоиден артрит. Никой от тях, обаче, не е толкова лесен за приготвяне, нито пък има толкова ниска калоричност, колкото морковите. Цел за деня трябва да е 1/2 чаша от кореноплодния зеленчук.

Боровинки

Боровинките съдържат повече антиоксиданти от всеки един друг плод. Освен това, те могат да помогнат за предотвратяване на рак, диабет и промените в паметта, свързани с възрастта. Изследванията показват, че боровинките, които са много богати на фибри и витамини А и С, също стимулират сърдечно-съдовото здраве на човека.

Целта ви трябва да е за прием на 1 чаша пресни боровинки на ден или 1/2 чаша замразени или сушени. Опитайте тази невероятна храна и скоро ще почувствате разликата.

Черен боб

Всички бобови храни са добри за сърцето, но никой не може да стимулира мозъчната сила като може консумацията на черен боб. Това е така, защото те са пълни с антоцианини – антиоксидантни съединения, за които е доказано, че подобряват мозъчната функция. Ежедневно трябва да се приема по 1/2-чаша черен боб, от който ще приемете 8 грама протеин и 7,5 грама фибри.

Препоръчваме ви: