6 полезни препоръки при почистване на подови настилки

почистване на подови настилки

6 полезни препоръки при почистване на подови настилки. След като сте приключили с подреждането, бърсането на праха по мебелите, остава още една много важна домакинска задача за поддържане на добрата хигиена вкъщи – почистването на пода. Колкото и лесно да изглежда, винаги има какво да се подобри и да се оптимизира. Не липсват и грешките, които бихме могли да поправим, превръщайки крайните резултати в още по-добри.

Затова нека разгледаме няколко хитрини при почистването на подови настилки, които могат да бъдат особено полезно допълнение към домакинската рутина.

Подови настилки и абразиви – несъвместимата комбинация

Това е необратима грешка и въпреки това е доста често срещана. Много малко са видовете подови настилки, които не се нараняват при употребата на абразивни почистващи средства. И тук не става въпрос само за груби средства за бърсане (като например твърдата вата на домакинските гъби), но и за препарати с „фини“ абразивни частици.

Затова е най-добре да избягвате на 100% този подход, дори и на първо четене да ви се струва, че на пода нищо няма да му стане от малко търкане с абразив.

Бъдете внимателни с количеството течност, което използвате

Друга грешка, която може да допуснете тук, е да използвате подгизнал парцал за бърсането на пода. Някои подови настилки са по-чувствителни на влага от други и такъв подход би довел до тяхното по-бързо захабяване, вследствие прекомерната влага. Затова вместо мокър парцал е по-добре да използвате добре изстискан моп.

При възможност, използвайте машини за почистване на подови настилки

На пазара има множество уреди, които ще улеснят съществено домакинската ви работа, включително по отношение на забърсването на подовете. Някои от тях предлагат доста по-ефективна работа и по-добри резултати, в сравнение с ръчното почистване. Те могат да бъдат за сухо, мокро почистване или почистване чрез пара.

Търсите професионални услуги за чистене на домове, апартаменти или офиси? Borisov-Clean.com използват професионална техника за почистване на подови настилки, която ще накара повърхностите в имота ви да заблестят.

Винаги подсушавайте ламинираните и дървените подови настилки

Това е от съображение за правилната поддръжка на тези по-фини материали. От гледна точка на безопасността пък, не пропускайте да забърсвате със сух моп с микрофибърна подложка и плочките у дома, след като сте ги подложили на мокро почистване.

Не чакайте петната да засъхват, а почиствайте пода веднага

Ще си спестите доста усилие, ако почистите разлялото се кафе, сок, сос, супа или размазан плод, докато петното е още прясно. В противен случай е възможно да се наложи да използвате по-силен препарат и повече търкане, което със сигурност няма да улесни работата ви.

Професионално почистване на подови настилки – най-голямото улеснение

От време на време е добре да се поглезите и да позволите на професионалистите да ви отменят в домашните задължения. Услугата не е скъпа, а почивката, която печелите е безценна. Ако не знаете на кого да поверите дома си, Borisov-Clean.com – фирма за почистване е страхотна опция за живеещите в столицата и нейните околности.

Препоръчваме ви: