4 начина да се храните здравословно, без да нарушавате бюджета

Как да се храним здравословно

Типът на храната, която употребяваме през ежедневието си определя и как ще се чувства тялото ни. Независимо дали ви се вярва или не, това е категоричен факт. В повечето случаи по-лесните и бързи храни са свързани с по-ниско качество или по-точно с вещества, които не са особено полезни за организма ни.

Така например е невероятно вредно всеки ден да употребяваме сладки продукти, закупени от търговската мрежа, както и твърде много тестени изделия, натоварващи работата на стомаха.

За да спазваме здравословно хранене е нужен ежедневен режим

Нужен е всекидневен и стандартен режим, който да помага категорично за това да се чувствате както сити и тонизирани, така и добре в тялото си, без да усещате тежест.

Но в повечето случаи, хората свързват здравословното хранене с изразходване на средства, тъй като се изисква инвестицията в скъпи продукти. Това всъщност може и да не бъде така.

В случай, че следвате определени принципи, вие със сигурност ще успеете да си създадете качествена диета, която да е едновременно полезна и също така да не унищожава личния или семеен бюджет.

4 правила за здравословно хранене, които няма да ви разорят

Хранете се сезонно

Какво означава това ли? Буквално консумирайте продукти, които са характерни за тази географска част, в която се намирате през съответния сезон.

Логично е продуктите, които са достъпни в момента и нямат нужда от транспортиране от други страни, да бъдат осезаемо по-евтини от всички вносни такива. Например съвсем нормално е доматите и краставиците да бъдат скъпи през декември, в сравнение с цената им през летните месеци.

Също така съществуват теории, според които тялото ни се чувства много по-добре, ако употребяваме именно такива ястия приготвени от сезонни продукти.

Дори и да живеете в голям град, бъдете сигурни, че има пазари и малки търговски пространства, където местни фермери предлагат своята стока.

Замразявайте годните остатъци от храна

Независимо дали са останали 50 грама боровинки, едно пилешко бутче или няколко пресни чушки, със сигурност е по-добре да не ги изхвърляте и да ги приберете на сигурно и мразовито в хладилника или фризера.

По този начин ще запазите хранителните качества, ще спестите пари и ще имате добра храна за следващ път. Така боровинките могат да станат част от десерта ви, пилешкото бутче може да послужи да направите бульон или супа, а чушките могат да бъдат включени в един бърз омлет.

Действайки по този начин, вие не замърсявате излишно околната среда, не изхвърляте ценни и годни за консумация хранителни продукти и също така запазвате техните вкусови качества за по-дълго време.

Пазарувайте в по-големи количества

Не става въпрос за разхищение, а за умно пазаруване. Има храни,които закупени в по-голямо количество, струват далеч по-евтино. Такъв пример са ядките.

Ако се запасите с килограм от тази ценна храна, то със сигурност ще ви излезе много по-евтино от варианта, при който всеки ден си купувате пакетче от 50 грама на много по-висока цена.

Същото правило би могло да важи и за зърнените храни и мюсли. По този начин едновременно сте се запасили с любимите си продукти, които са и здравословни, и достъпни като цена.

Купувайте цели съставки, а не субпродукти

Това на практика означава, да си вземете цялото пиле, а не само гърдите или бутчетата. В повечето случаи те излизат доста по-скъпо от цялата птица.

Така не само ще имате желаната част от пилето, но и останалите продукти, които могат да ви послужат в много допълнителни рецепти, включително и бульон, който също може да бъде замразен.

Ако успеете да оптимизирате храненето си по някой от изброените начини, вие със сигурност ще се храните наистина здравословно и в същото време няма да нарушавате негативно месечния си личен или семеен бюджет.

Препоръчваме ви: