Защо НЕ трябва да се слага горещо в хладилника

Топдом - горещо, хладилник, опасност

Повечето от нас от деца знаят, че не трябва да слагат нищо горещо в хладилника. Обикновено очакваме ястието да изстине добре и тогава го слагаме в хладилника. Ако обаче се окаже, че през всички тези години сме се лъгали и се окаже, че горещо все пак може да се слага в хладилник? Затова решихме да изясним този въпрос.

Как работят съвременните хладилници?

Повечето модели, които се предлагат на пазара са представени по модела или на системата frost, или с капкова система на охлаждане.

Какво се случва, когато слагате гореща супа в хладилника, зависи от типа система, на която работи битовият уред?

No frost

  • Влага – такива хладилници не е нужно да се размразяват по една проста причина – цялата излишна влага те извеждат по предвидена вентилационна система, тоест течността дори не успява да се отложи по стените във вид на конденз, още по-малко като скреж.
  • Топлина – компресорът работи, охлаждайки камерата до зададената температура, след което се изключва. И започва да работи отново, след като температурата стане по-висока от зададената.

Компресорът работи само 10-20% от времето и е разчетен за приблизително такова натоварване.

Капкова система

  • Влага – хладилниците с капкова система също не се размразяват, но не и за сметка на вентилацията, а благодарение за своеобразното авторазмразяване. Това означава, че влагата се натрупва във вид на кондензат на задната стена, превръщайки се в скреж, но и при изключване на компреса. Но при изключване на компресора скрежът се топи като изтича в специални контейнери, откъдето влагата се изпарява.
  • Топлина – температурният режим в камерата се поддържа по същия начин както и в системата no frost.

Как е устроен хладилника вече е ясно, но какво ни дава това?

В зависимост от устройството на хладилната камера системите на хладилника по различен начин реагират на горещата храна, макар и да има още няколко фактора, които трябва да се вземат под внимание.

No frost

Тази система определя нивото на влажност в камерата, и нейната задача е да я поддържа в пределите на допустимите рамки.

Когато сложите гореща храна, от която излиза пара, влажността в хладилника ще се повиши и датчиците ще го засекат.

Вентилаторите ще работят, докато показателите се нормализират, а ако супата няма капак, то това ще продължи с часове, което не е нормално.

Скрити опасности

  • Резките промени в температурите могат да навредят на съдовете, тъй като някои покрития като керамика или тефлон започват да се напукват, или губят свойствата си;
  • Разликата в температурите е опасна за рафтовете на хладилника – стъклото може да се спуска, същото става и с пластмасата;
  • Най-лошото, което може да се случи – деформация на изолацията на вратата, което да повлече след себе си разваляне на хладилника и увеличаване на разхода на електроенергия.
Препоръчваме ви: