Топ 8 необичайни приложения на лимонените кори

Топдом - лимонени кори, необичайни приложения, опасност

Защо имаме нужда от месестата част на лимона и лимонения сок, ни е повече от известно. Но кората – с нея какво можем да направим?

В кората на цитруса се съдържат 10 пъти повече витамини, минерали, растителни влакна – използването на тези полезни свойства може и да ни потрябва.

1. За избелване на кожата

Лимонената киселина притежава избелващи и почистващи свойства. Използвайте лимонените кори с остатъци от месестата част за изсветляване кожата на ръцете и за омекотяване на разгрубелите участъци на лактите и петите.

2. За аромат

Залейте лимонени кори, няколко пръчки канела и няколко съцветия на карамфил с вода и ги оставете да се варят в продължение на 25 минути, като не слагате капак на тенджерата.

Домът ви ще се изпълни с приятни аромати без всякаква химия.

3. За премахване на петна

С помощта на лимонени кори кафеварката може бързо да се почисти от упорити тъмни петна. Сложете лимонени кори вътре и залейте с гореща вода.

Оставете за няколко часа, а след това забършете стените на съда с чист парцал – петната ще изчезнат без следно.

4. За почистване

Напълнете стъклен буркан с нарязани лимонени кори и ги залейте с трапезен оцет. Положете кората вътре и залейте с гореща вода. Покрийте съда с плътен капак и го съхранявайте на тъмно в продължение на 2 седмици.

Лимоненият оцет е ефективно почистващо средство, което прекрасно се справя със засъхналите петна от мазнини и котлен камък и напълно безопасно за здравето.

5. За борба с неприятните миризми

Ако от хладилника се носят неприятни миризми, то време е да го почистите. Но ако времето изобщо не ви стига, възползвайте се от временно разрешение – разположете по рафтовете пресни лимонени кори, желателно с месеста част.

6. За почистване на микровълнова печка

Поставете в микровълновата стъклен съд с вода и няколко корички лимонена кора. Пуснете уреда на пълна мощност за 5 минути – така че водата да заври и да изпълни с пара камерата на печката.

Изключете уреда, изчакайте още 5-7 минути, а след това почистете вътрешните повърхности на микровълновата с влажен парцал.

7. За полиране на метал

Сложете лимонени кори с остатъци от месестата част в сол или в сода за хляб и натъркайте потъмнелите медени съдове или от неръждаема стомана. Лимонената киселина ще върне на металите предишният им блясък.

8. За премахване на котлен камък

За премахване на котлен камък от стените на чайника, напълнете го с вода и положете вътре в него фино нарязана кора от лимон.

Оставете течността да поври 5 минути, след това свалете чайникът от огъня и го оставете за един час. Натъркайте стените с гъба с течност за миене на съдове и го мийте под течаща вода.

Препоръчваме ви: