Топ 6 грешки при пране, които вредят на здравето и на пералнята

Топдом - грешки, пране, здраве

Смятате, че не ги допускате, но всички ние понякога грешим. В сравнение с нашите баби и майки, които е трябвало да перат в ледена вода и с домашен сапун живеем райски живот.

Слагаме прането в пералнята, и оставяме на нея. Само не трябва да забравяме да извадим дрехите. Но дори и ние все пак успяваме да правим грешки при пране, които се отразяват на дрехите, и скъсяват експлоатационния срок на пералнята.

Не използваме антибактериално средство за пране

Наближава сезона на острите вирусни инфекции – съвсем скоро всеки трети ще започне да кашля, киха. И отвън у дома вкарваме немалко бактерии с дрехите.

И да не се погрижим за тяхното ограничаване, е престъпление. При пране с обикновен прах или гел те няма да загинат.

Затова направете си подарък, снабдете се с антибактериално средство за пране. Още повече, че изборът сега е много широк.

Не почистваме пералнята

Барабанът отвътре сияе като чист брилянт, това означава, че с пералнята всичко е наред. Но всъщност не е така. Мръсотията се натрупва вътре, затова трябва да се почиства всеки месец.

Има специални средства за почистване, а може да се мине и с подръчни. Освен това ръждата и плесените се образуват по гумените уплътнители на вратата.

Също не е лошо, те да се мият поне веднъж месечно. А също и филтърът в идеалния случай трябва да се почиства след всяко пране. Това е много бързо и отнема само 10 минути.

Слагаме в пералнята дрехи, които не са обърнати на страната, която трябва

Дънките трябва да се перат обърнати, както и деликатните тъкани – памучните ризи и тъкани.

Това ще предотврати увреждането на тъканите при пране и изцеждане. А това ще предотврати намачкването и дори скъсването от центрофуга.

Тъпчем прекалено много пералнята

В инструкциите за употреба е отбелязано, че пералните се справят добре с 5 килограма сухо пране. Но барабана трябва да се остави място, колкото 2 юмрука, за да бъде прането по-ефективно.

В противен случай рискувате да извадите дрехите толкова мръсни, колкото са били, само мокри с неразтворен прах по тях или остатъци от капсула.

Не сортираме чорапите

Знаете ли, че пералнята ни взима данък във вид на чорапи? Със сигурност знаете. В противен случай откъде се появяват толкова много единични чорапи.

Най-често засядат в гумения маншет-уплътнител. За да няма нужда да ги измъкване оттам, трябва да ги слагаме в специална мрежа за пране. Стара калъфка между впрочем също ще свърши работа.

Игнорираме етикета

Ако е написано само за химическо чистене, това означава само химическо. Пране в пералня, дори в деликатен режим, може да навреди на тъканта.

Препоръчваме ви:
Препоръчваме ви: