Топ 6 грешки при пране, които вредят на здравето и на пералнята

Топдом - грешки, пране, здраве

Смятате, че не ги допускате, но всички ние понякога грешим. В сравнение с нашите баби и майки, които е трябвало да перат в ледена вода и с домашен сапун живеем райски живот.

Слагаме прането в пералнята, и оставяме на нея. Само не трябва да забравяме да извадим дрехите. Но дори и ние все пак успяваме да правим грешки при пране, които се отразяват на дрехите, и скъсяват експлоатационния срок на пералнята.

Грешки при пране

1. Не използваме антибактериално средство за пране

С наближаването на сезона на острите вирусни инфекции, става все по-важно да обърнем внимание на хигиената, особено когато става дума за нашите дрехи.

Всеки ден, без да осъзнаваме, носим у дома различни бактерии и микроорганизми с дрехите си. Неадекватното почистване на дрехите може да доведе до разпространение на болестотворни микроби.

Повечето обикновени препарати за пране не убиват ефективно бактериите, което означава, че е необходимо да приложим допълнителни мерки за защита.

Използването на антибактериално средство за пране е отличен начин да се погрижим за това. В допълнение, тези средства не само унищожават вредните микроби, но и помагат за поддържането на дрехите в добро състояние.

На пазара вече има широк избор от такива продукти, което улеснява намирането на подходящия за вашите нужди.2.

2. Не почистваме пералнята

Барабанът отвътре сияе като чист брилянт, това означава, че с пералнята всичко е наред. Но всъщност не е така. Мръсотията се натрупва вътре, затова трябва да се почиства всеки месец.

Има специални средства за почистване, а може да се мине и с подръчни. Освен това ръждата и плесените се образуват по гумените уплътнители на вратата.

Също не е лошо, те да се мият поне веднъж месечно. А също и филтърът в идеалния случай трябва да се почиства след всяко пране. Това е много бързо и отнема само 10 минути.

3. Слагаме в пералнята дрехи, които не са обърнати на страната, която трябва

Дънките трябва да се перат обърнати, както и деликатните тъкани – памучните ризи и тъкани.

Това ще предотврати увреждането на тъканите при пране и изцеждане. А това ще предотврати намачкването и дори скъсването от центрофуга.

4. Тъпчем прекалено много пералнята

В инструкциите за употреба е отбелязано, че пералните се справят добре с 5 килограма сухо пране. Но барабана трябва да се остави място, колкото 2 юмрука, за да бъде прането по-ефективно.

В противен случай рискувате да извадите дрехите толкова мръсни, колкото са били, само мокри с неразтворен прах по тях или остатъци от капсула.

5. Не сортираме чорапите

Знаете ли, че пералнята ни взима данък във вид на чорапи? Със сигурност знаете. В противен случай откъде се появяват толкова много единични чорапи.

Най-често засядат в гумения маншет-уплътнител. За да няма нужда да ги измъкване оттам, трябва да ги слагаме в специална мрежа за пране. Стара калъфка между впрочем също ще свърши работа.

6. Игнорираме инструкциите за пране на етикета

Ако е написано само за химическо чистене, това означава само химическо.

Пране в пералня, дори в деликатен режим, може да навреди на тъканта, така, че ви препоръчваме да не пренебрегвате инструкциите на вашите дрехи поне, ако държите да ги използвате дълго време.

Препоръчваме ви: