Как да почистим меките играчки без химия

Топдом - играчки, почистване, химия

Меките играчки създават усещане за комфорт и уют – именно затова толкова ги обичат децата. Но бързо натрупват прах, стават източник на потенциална опасност за хора, склонни към алергични реакции.

Как бързо и ефективно да почистим меките играчки от замърсявания – без използване на химия от магазина?

Сухо почистване

Ако трябва да почистим старото плюшено мече или играчка, изискващо деликатно почистване, то по-добре да използваме сухия метод за тази цел.

Също така играчките с вградена електроника не могат да се почистват, с топчета стиропор или съдържащи детайли от картон или тънка пластмаса.

За сухо почистване ще ви е необходимо:

  • Абсорбиращ прах – това може да бъде сода за хляб, царевично брашно или сурови пшенични зародиши;
  • Калъфка с ластик;

Сложете играчката в калъфката. Подгответе адсорбента – за играчки от тъмна тъкан е по-добре да се изберат сурови пшенични зародиши.

За изделия с бежов или жълт цвят – царевично брашно. За почистване на играчки с бял или обратно, твърде ярък цвят по-добре да използваме сода за хляб.

Посипете голямо количество прах в калъфката, стегнете ластика и енергично разклатете съдържимото, за да се разпредели правилно адсорбента.

След час извадете играчката от калъфката и премахнете от нея остатъците от прах с помощта на твърда четка. При необходимост използвайте прахосмукачка.

Ако играчката е от деликатна тъкан или съдържа голямо количество декор, сложете на приставката на прахосмукачката чорап, който ще намали силата на всмукване.

Мокро почистване

По-голяма част от меките играчки могат да се изперат на ръка или в перална машина. Съответните препоръки можете да намерите на етикета към изделието.

Преди да започнете да перете, очистете повърхността от прах. За тази цел може да се използва прахосмукачка, ролер с лепкава лента или мокра кърпа.

След това е желателно по косъма на играчката да се мине с четка за коса. Желателно е обаче да не е тази, която използвате сами, в противен случай на повърхността могат да попаднат остатъци от средства за коса.

Не забравяйте преди да започнете да перете играчките, да почистите повърхността от прах. За тази цел може да се използва прахосмукачка с приставка без косъм или леко влажна кърпа.

В сушилня меки играчки не трябва да се слагат, след такава обработка те могат завинаги да загубят формата си.

В пералнята играчките се перат още по-лесно. Сложете играчката в калъфка с ластик или в специална мрежеста торба и включете режим на деликатно пране.

Използвайте течен детски прах или гел –  в такава форма средството по-добре се отмива от влакната.

Специалистите препоръчват меките играчки да почистват от прах и мръсотия поне веднъж седмично.

Препоръчваме ви: