Тапети или боя? Кое да изберем

тапети или боя да изберем

Колкото и добре и удобно да се чувстваме в жилището си, то рано или късно има нужда от чисто козметични промени. Ние сме тези, които трябва да се заемем с тази задача и тъй като го правим за себе си, сме длъжни да дадем най-доброто, на което сме способни.

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да направим проучване в интернет, да се посъветваме с професионалисти, или да разпитаме мнения на приятели, които са се сблъсквали с основно освежаване на жилището. Днес, ще разгледаме кой двата варианта – тапети или боя е по-добър като оценим по най-обективен начин плюсовете и минусите на двете страни.

Така най-добре ще успеете да вземете решение кое да използвате и за вашите освежителни дейности. Първо ще разгледаме няколко показатели на тапетите, а след това на боята.

 

Тапети – плюсове и минуси

Този вид стенно покритие е един от най-разпространените и неслучайно дълги години се задържа успешно на пазара. Съвсем заслужено много хора се доверяват на тапетите за това да стоят на най-видимата площ в жилището – стените.

Един от най-големите плюсове на този вид покритие е това, че на практика предварителна подготовка за нанасяне върху стена не е нужна. Това сериозно забързва процеса по нанасянето на покритието и плюс това се извършва сравнително лесно – т.е. можете и самостоятелно, което ще ви спести пари от труда на работници.

Главният разход, за който трябва да се подготвите ако изберете работа с тапети е стабилна сума за наистина качествено лепило. Тук идва и най-големият минус на тази страна, а именно това, че качествено залепените тапети много трудно се свалят, когато дойде време за смяна.

Ако имате домашни любимци, със сигурност оцеляването на тапетите би било трудна, дори невъзможна мисия. Плюс това, зацапването на тапетите също е опасно, защото дори миещите се тапети от висок клас биха могли сериозно да се повредят ако се опитате да ги замиете с гъба или влажна кърпа.

За сметка на това, обаче, хартиените тапети са добър приятел в изолирането от шум и температурни промени. Хартията позволява на стените да дишат и така се противодейства на появата на плесен.

 

Плюсове и минуси на боядисаните стени

Много голяма част от хората са категорични в това, че по-качественият и дългосрочен вариант е боята. Дали са прави и има ли от какво да се притесняват привържениците на латекса?

Плюсовете на боядисаните стени са това, че не представляват интерес за животните и опазването няма да е задача номер едно, чистят се лесно и внасят по-луксозен вид на помещението. Главните минуси са: трудоемко изпълнение на ремонта (особено ако сте сами в това), „поглъщането“ на прах от страна на стените, сериозно оскъпяване на ремонта ако искате няколко цвята.

 

В заключение

Ако все още не можете да решите тази дилема, то ви предлагаме да се замислите над основните моменти в задачата – сами ли сте в извършването на ремонта, ограничен ли е бюджетът ви, след колко време мислите да ремонтирате отново и колко цвята искате?

В зависимост от отговорите на тези въпроси, гарнирани с изброените плюсове и минуси, мислим, че до края на деня ще имате сигурен отговор на въпроса – тапет или боя.