Топ 5 най-подходящи бои за тавана у дома

Топдом - боядисване, таван, подходящи бои

Боядисаните тавани отдавна се превърнаха в традиция и до днес се радват на особено голяма популярност. Въпреки изобилието от декоративни и защитни материали, много хора избират простият, но естетичен способ за оформяне на пространството на тавана.

Строителният пазар предлага множество боядисващи средства, всяко от които е добро по-своему. Днес ще ви разкажем какви са типовете бои за таван и кои от тях са за предпочитане.

Особености

Когато се пристъпва към ремонтни работи у дома, първото, с което се започва – това е таванът. Именно с него стартират вътрешните ремонтни работи.

Съществуват множество варианти на оформление на тавана, но много спират своя избор именно на боядисването.

Това съвсем не е изненадващо, тъй като така не само таванът се привежда в ред за кратки срокове, но се пести и от материали.

Широкият асортимент бои, богатата палитра от цветове, възможността за създаване на уникални декорации – ето защо всевъзможните боядисващи средства за таван се радват на такава популярност.

Когато се подбират хармонизиращи нюанси, е лесно да се създаде необходимият комфорт у дома.

За да бъде таванът красив, се препоръчва избор на качествени продукти от известни марки, като трябва да се отчитат следните фактори:

  • Марка на боята;
  • Състав;
  • Място, където ще се използва;
  • Изискуем декоративен ефект;
  • Експлоатационни качества;

За боядисване на тавана категорично не е препоръчително използване на маслени бои – те бързо пожълтяват и се напукват.

Видове бои, подходящи за таван

Пазарът на съвременните строителни материали предлага широк асортимент от бои. Все пак те се отличават един от друг по основния компонент и са следните видове:

  1. Водоемулсионна – като основа се използва вода, благодарение на което боята на практика не мирише. Сред предимствата са устойчивост на външни въздействия, лесни за експлоатация, екологично чисти. Може да се нанася на всякакви повърхности, включително пластмаса и бетон;
  2. Силикатна – в нейния състав влиза течно стъкло, боядисващи пигменти и различни добавки, които предпазват от образуване на гъбички плесени и мъх. Характерни са отлични експлоатационни свойства, огнеупорност, висока устойчивост на износване. За производство се използват екологично чисти материали, затова боята може да се използва, дори в детски стаи.
  3. Латексна – в нейния състав влизат латексни сополимери, които създават много здрава повърхност, устойчива на алкални разтвори. Тази боя трудно понася отрицателни температури, затова не е подходяща за боядисване на помещения, които не се отопляват.
  4. Силиконова или структурна – изготвя се на основата на силиконови смоли и се отличава по гъстата си структура, затова за създаване на покритие е достатъчен и един слой. Може да се нанася на практика на всеки материал и тип повърхност.
  5. Водно-дисперсионна – подходяща за боядисване на тухлени повърхности от тухли, бетон и дърво, но е с ниска устойчивост на влага и трудно понася студ.
Препоръчваме ви: