Супер храните на зимата

Суперхрани за зимата

Зимата – сезон на почивката в планината, ските, сноуборд спусканията, величествените гледки, топлите хотели и хижи, сред заснежените гори, както разбира се Коледа и Нова година. Но зимата е и друго – студ, киша, влага, мокри обувки, настинки и грип.

За да избегнете последното е задължително да знаете как сами да си помогнете, когато сте в средата на сезона на простудите. Трябва да бъдете наясно със супер храните, които можете да откриете във всеки магазин и които ще ви бъдат от огромна полза в борбата с нежеланите настинки, както и грипни симптоми.

Да, често свързваме зимата с употребата на чудесното червено вино, на което страната ни е богата, както и на месните деликатеси. За съжаление обаче, те могат да бъдат твърде тежка храна за организма ни и също така да не осигуряват абсолютното разнообразие от хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.

Това е причината да се обърнете към по-витаминозни храни. Такива, които съдържат в себе си микро съставки, които да преборят и най-сериозната настинка или грип. Хранейки се правилно, със сигурност ще увеличите шансовете си пред тези неприятни за здравето ситуации и бихте могли да избегнете употребата на силни антибиотици и други лекарства.

Според много хора, храната умее да лекува. Това е доказано в различни проучвания, като се набляга и на превантивните ѝ сили срещу различни зимни заболявания.

Супер храните на зимата

В случай, че сте огромен фен на свинското месо, комбинирано с въглехидратна „диета“ от картофи и чаша вино, вероятно е добре да възприемете някои от добрите практики, които могат да предпазят тялото и настроението ви от нежелани простуди през студените месеци на годината и да вкарат здравословна нотка в менюто ви.

1. Червеното цвекло

То не само има впечатляващ цвят, но и предлага на тялото ви едни от най-важните хранителни съставки, от които то се нуждае. Тук ще намерите изобилие от витамини, 44 калории, минерални соли, въглехидрати, фосфор, желязо, сяра, йод, калий, калций и много други.

Витамините В1, В2 и В12 също помагат на организма да бори бацилите през студения сезон. Полезен е дори при анемични заболявания. Тук ще намерите и достатъчно количество захари за организма и други вещества, подпомагащи храносмилането и изхвърлянето на токсините.

2. Тиквата

Дори да не сте опитвали никога, понеже смятате, че няма особено отчетлив вкус, бъдете сигурни, че сте бъркали през всичкото това време. Тиквата е един от супер продуктите на зимата и предлага на организма редица полезни вещества, които да преборят заразите, атакуващи тялото.

В същото време тя може да бъде комбинирана и сготвена по десетки начини, които да ѝ придадат специфични и разнообразни вкусове и консистенция.

Заредена е с пектин, който помага при пречистването на дебелото черво и намалява нивото на холестерола. Полезна е при възстановяване на целия организъм в случай на прекарани тежки заболявания. Разбира се, като всяка супер храна, тя предлага ниска калоричност (приблизително 17 калории в 100гр продукт) и се препоръчва за хора с наднормено тегло.

В страната ни често употребяваме и тиквено семе. Независимо какво е мнението ви за него, имайте предвид, че в него има огромно съдържание на белтъчини, мазнини и смолисти вещества. Цинкът, който също предлагат щедро помага на мозъка и концентрацията.

3. Кестени

Още една лесно откриваема мощна на полезни вещества храна, която ще ви помогне да останете здрави по време на ниските температури и мразовити месеци. Кестените съдържат вещества, които стимулират работата на мозъка, съдържат сериозно количество мазнини и протеини, които ги правят и засищащ организма продукт.

Помагат сериозно на сърдечносъдовата система. Според различни изследвания, по-високата консумация на този продукт води до повишена функция на мисловните процеси, като в същото време се нормализира и цялата нервна система.

4. Чесън

Точно така, добрият стар чесън в никакъв случай не е за забравяне. Имайте предвид, че дори да не сте особен фен на този вид храна, заради специфичната миризма, то това съвсем не е достатъчно добра причина да го игнорирате.

Когато настъпи зимния сезон и навън е мразовито, когато ви дебнат неприятните простуди, грип и бактерии, именно чесънът може да бъде вашия спасител срещу всичко това.

Той е абсолютно естествен природен антибиотик, който трябва да присъства във всеки дом и трапеза по време на студените месеци на годината. Съдържа алицин и тиосулфат. Това на практика са едни от най-силните съставки, които помагат в борбата с инфекции и тяхното предотвратяване.

5. Райска ябълка

Дори само името е достатъчно привлекателно, за да ви накара да я опитате поне веднъж, ако все още не сте. Тя съчетава в себе си едни от най-полезните съставки на зеленчуците, като в същото време е абсолютно сладък продукт, като същински плод.

С нейна помощ можете да осигурите на тялото си сериозни дози витамин С, фибри, калий, магнезий, каротин, ликотен и много други. Този продукт е изключителна добавка към зимната трапеза, тъй като освен вкусен, той помага и на очите, сърцето, както и в борбата с рака.

Ако райската ябълка ви се струва твърде традиционен продукт, можете да я добавите към своя млечен шейк, тъй като с помощта на млякото можете да усвоите напълно съдържащия се в нея каротин. Можете да я използвате също, като подправка за салата или да бъде направена на пюре, като гарнитура към месни ястия.

6. Грейпфрут

С този цитрус можете да излезете в равностойна битка срещу нежеланите бактерии и инфекции, които ви дебната през студените дни навън.

Подходящ е за директна консумация, не е калоричен и в същото време съдържа огромно количество витамин С и мощни антиоксиданти. Много специалисти твърдят, че грейпфрутът помага в предотвратяването на ракови заболявания в проценти.

Не трябва да забравяте и лимоните, които през зимата могат лесно да бъдат намерени в търговската мрежа. Те съдържат още по-голямо количество витамин С и са често средство в борбата срещу простудата.

7. Броколи

Един от най-популярните зеленчуци с причудлив вид може да ви донесе редица полезни вещества, които да накарат тялото да се почувства здраво в борбата срещу бактерии и вируси. Нискокалоричен продукт, той съдържа ценни съставки – витамини от група А, В, Е и С.

В него намирате още калий, калций, фолиева киселина, желязо, фосфор, магнезий и фибри. С броколите можем да пречистим организма си от токсини, натрупвани с други храни.

8. Сладък картоф

Причудливия на вкус продукт е страхотен за редица готварски рецепти и предлага наистина прекрасни качества. Той обаче не е единствено добър за кулинарията. Сладките картофи (Батати) съдържат провитамин А, както и В2, В6 и С, което ги прави супер полезни продукти за зимните ястия.

9. Червено зеле

Зимата е сезон на зелето, това е факт. След като бъде прибрана реколтата, то дълго време може да бъде складирано в пресен вид, както и да бъде приготвяно като кисело. Червеното зеле също не отстъпва по вкусови и полезни качества на своя събрат.

В него могат да бъдат открити редица витамини – А, В6, С и К. Той има противовъзпалителни способности, които го правят крайно полезно за организма. Употребата му може да бъде наистина разнообразна, като така се обогатява цялостно зимната ви трапеза.

10. Мед

Със сигурност не трябва да бъде оставян на последно място. Този природен продукт съдържа трудно за изброяване голямо количество полезни вещества, които го правят универсално оръжие срещу различни простуди, а комбинацията му с джинджифил и лимон може да пребори всяка бактерия или симптом на грип и настинка.

Естествен подсладител той е вкусен по свой собствен начин и може да замества желанието ви за сладко.

Може да бъде добавян в различни рецепти, както и разбира се да се употребява в  естествения си вид. Това го прави една от супер храните през зимата, които могат да ви предоставят не само хранителни удоволствия, но и да ви предпазят от нежеланите заболявания, характерни за това време от годината.

Препоръчваме ви: