Предимствата от отглеждането на домашен любимец

Предимствата от отглеждането на домашен любимец

Вземането на решение да си осиновим домашен любимец не е лесно. От една страна, действително емоционалните ползи са неоспорими. От друга страна обаче, домашните любимци изискват време, търпение, разбиране и обучение.

Особено сложно е положението в случай, че имате деца. Тогава може да бъде доста трудно да се прецени дали сте готови за отглеждане домашен любимец или не. Ние всички се радваме на топлото и жизнерадостно посрещане, което кучето или котката могат да ни организират когато се прибираме вкъщи.

Отговорностите и разходите, обаче, необходими за правилното полагане на грижи и за посрещане на нуждите на вашите домашни любимци, са съвсем реални. Ето защо, внимателното обмисляне на последствията от приветствието на новия член на семейството е много важно.

Ползите от домашните любимци

Това дали сте преценили добре ситуацията може да определи дали вашия питомец ще бъде здрав и щастлив. Но докато грижата по животинчето е винаги едно голямо предизвикателство, то ако се подготвите правилно, всичко това може да бъде едно гладко и леко преживяване.

Повишена безопасност у дома

Една от най-категорично положителните страни на това да имате домашен любимец у дома е повишеното ниво на безопасност. Разбира се, това се отнася само за по-големи животни и по-специално – кучета.

Едно лаещо куче може да изплаши повечето натрапници, а средно-големите и големи кучета осигуряват сигурност и безопасност, особено ако сте от любителите на по-късните нощни разходки.

Въпреки това, дори по-малки кучета, котки и екзотични животинки могат да са ефективна “аларма”, която да предупреди своите собственици от трдно забележими рискове и опасности, като например изтичане на газ.

Когато обмисляте възможността да вземете домашен любимец, не забравяйте, че вашият нов член на семейството може да бъде важен момент в поддържането на безопасността у дома.

Получаване на безвъзмездна обич

Независимо какъв домашен любимец ще си вземет, вие със сигурност ще изпитате вътрешно усещане за радост и любов. Домашните любимци имат начин да ни успокоят и да стоплят нашите сърца по начин, който нищо друго не може. Домашните животни могат да направят много, за да ви помогнат да излезете от лошото си настроение и да обърнете лошия ден в положително преживяване.

Изучаване на границите на собственото търпение

Когато става дума за по-млади собственици на домашни любимци, отглеждането на животно може да ни научи на ценни уроци. Обучението на вашия домашен любимец може да бъде урок по търпение, а лечението на животинчето когато не се чувства добре може да помогне на децата да се научат как да бъдат нежни и да проявяват загриженост и разбиране.

Домашни любимци проявяват емпатия

Друг положителен начин за получаване положителни емоции от вашия домашен любимец е, че ще получавате емпатия. Независимо от това, какви домашни любимци притежавате, повечето по-големи животни, като кучета и котки, могат да усетят, че се чувствате лошо и сте имали лош ден..

Подобрено психично здраве

Да имаш домашен любимец също е мощен начин да се държиш психиката си в добро здраве. Навсякъде по света вече се е приело от различните общества, че отглеждането на домашни любимци от всякакъв тип подобрява здравето на пациентите с психически проблеми.

От лечението на хора с посттравматично стресово разстройство, та като се стигне до подпомагане на тези, които се борят с депресията и нейните последствия, домашните любимци са полезно допълнение към борбата с редица нарушения.

Спасяване на животно от приют

И накрая, ако гледате домашен любимец от приют, това означава, че сте записали живот. Кучетата, котките и другите животни в приютите за животни обикновено са опитомени и понякога дори са обучени.

С приемането на такова животно във вашия дом, вие давате шанс на живо същество, плюс това, че отваряте място в пренаселените приюти, където след това да се настани друго животинче.

Не е изненадващо, че собствениците на домашни любимци, които осиновяват животни от приютите, често споделят, че животните проявяват изключителна лоялност и радост от приемането им.

 

Препоръчваме ви: