Полезно или вредно е носенето на маратонки

Полезно или вредно е носенето на маратонки

Много често се казва, че постоянното носене на маратонки е вредно за здравето. Изтъкват се оправдания, които обвиняват спортните обувки, че “развалят” краката, че ги карат да миришат, че предразполагат към поява на гъбички и така нататък. Истина или мит са, обаче, тези обвинения? До колко са те реалност или плод на въображението на поколения, които дори не са обували подобна обувка?

Какво кара краката да миришат

За да отговорим на това дали носенето на маратонки е полезно или вредно, най-напред е добре да си отговорим на един друг въпрос, а именно какво предизвиква лошата миризма на краката и кое стои в основата на този проблем.

Гъбички

Един от най-сериозните причинители на лоша миризма по краката са гъбичките. Те представляват упорит и досаден проблем, с който трябва непременно да се борим. Важно е да се посети дерматолог, който да определи типа на гъбичното заболяване, а от там и да се прецени кое е най-подходящото средство за справяне с проблема. Обикновено, борбата с гъбичките отнема време и трябва да е доста упорита.

Бактерии

Вторият много голям причинител на лоша миризма са бактериите. Те са различни от гъбичките, защото реално не са толкова “привързани” към кожата на краката, колкото ги вълнува съответната подходяща среда. Борбата с тях също е трудна, но все пак, тя не изисква чак толкова много време и усилия, колкото гъбичките.

Връзката между маратонки, гъбички и бактерии

Връзката между маратонки, гъбички и бактерии на практика е точно толкова голяма, колкото е и връзката с много други типове обувки, а най-точно казано – не много голяма.

Реално погледнато,единствено отворените чехли могат да се определят като по-малко атрактивни за гъбичките и бактериите и това се дължи на факта, че са отворени и, че са в постоянен контакт с въздушния поток и със слънчевата светлина.

От тази гледна точка, всички затворени обувки могат да предизвикат проблеми, без значение дали това са маратонки или нещо друго. Кожените обувки често биват изтъквани, че не могат да причинят гъбични и бактериални проблеми, водещи до поява на лоша миризма.

В това има много малка доза истина, която до известна степен се дължи на това, че кожата на хората, носещи кожени обувки е традиционно доста по-суха. Това, обаче, само по-себе си не е достатъчно, защото причинителите на тези заболявания се предават лесно, а също така и защото твърдата кожена обувка може да предизвика куп други не по-малко сериозни проблеми и изменения, някои от които неподатливи на възстановяване и лечение.

Полезно или вредно за нас е да носим маратонки

Най-общо казано, от носенето на маратонки произлизат много повече ползи, отколкото негативи. Този тип обувки са едно от най-добрите решения въобще, като част от техните предимства са следните:

  • Предразполагат към активно движение, което намалява риска от десетки животозастрашаващи заболявания;
  • Предпазват от болки и проблеми с краката, тъй като са изключително удобни и комфортни за носене;
  • Произвеждат се от иновативни материали, които позволяват на кожата да диша и да бъде суха, а това от своя страна предпазва от гъбични проблеми;
  • Съществуват подходящи решения за всеки сезон, тъй като някои модели са изработени така, че да затоплят, докато други поддържат кожата суха и свежа даже и през най-горещите летни месеци;
Препоръчваме ви: