Котка у дома – готови ли сте за предизвикателството

котка излегнала се на диванче

Отглеждането на котката у дома може да донесе изключително много радости и положителни емоции. Факт е, че котките са много забавни същества, чието поведение може да с опише като много своенравно и ексцентрично.

С котка вкъщи никога няма да скучаете, тъй като постоянно ще се случват весели и забавни случки. Трябва да се знае, обаче, че отглеждането на котка е нещо повече от забавление, а именно, това е една много голяма отговорност.

Кои са най-честите проблеми при отглеждането на котка у дома

Гледането на котка има и някои потенциални недостатъци, които трябва да имате предвид, тъй като тя е живо същество и съвсем не може да се очаква всичко да тече по мед и масло.

Предизвикват много алергии

Много често отглеждането на котка отключва проблеми, свързани с алергии, за които хората изобщо не са предполагали, че съществуват. Някои хора може да са алергични към козината и да развият екзема.

При други могат да получат по-леки симптоми като кихане, хрема и усещане за сърбеж в очите. Освен алергиите, трябва да се знае, че котките са много предразположени и към гъбички, които лесно могат да се пренесат на стопаните.

Миризмата от котешката тоалетна

За разлика от кучетата, котките използват за биологичните си нужди специална котешка тоалетна. Ако тя не се почиства редовно, миризмата може да стане непоносима и да направи стоенето в жилището крайно неприятно.

Драскане с нокти

Котките имат естествен инстинкт да драскат и да точат ноктите си, което може да причини повреда на мебели или други домакински предмети. Най-често това са дивани и кресла, които след известно време биха могли да се съсипят напълно.

Проблем с косми

Котките се скубят доста, като проблемът съвсем не е запазен само за дългокосместите породи. Котешките косми се набиват по всички дрехи, дивани, кресла, легла и завивки, след което става много трудно да се почистят.

Отговорност към животното и инвестиране на време

Трябва да се има предвид това, че котките се нуждаят от ежедневна грижа и внимание, което може да отнеме много време и да ви коства много усилия. Много хора си вземат котка, защото вярват, че тя не иска много грижи, докато не се убедят в обратното сами.

Важното е да помислите добре още преди да сте взели котка за това дали ще имате възможност да се грижите наистина добре за нея, като имате предвид, че тези проблеми са управляеми и предотвратими с подходящи грижи и обучение.

С малко усилия можете да минимизирате негативните аспекти на това да имате котка у дома и да се насладите на всички предимства, които идват с този нов член на семейството.

Препоръчваме ви: