Домашен препарат против бълхи – как да си направим такъв

Бълхи по кучето - как да си направим препарат

Бълхи – самата дума може да предизвика паника в много от нас. Това е съвсем нормално, имайки предвид колко трудни за прогонване са дребните вредители и какви неприятности могат да създадат за човешкото здраве.

За съжаление обаче, никой не е застрахован от подобна неприятност, но въпреки това винаги можете да направите всичко възможно, за да бъдете подготвени за тази ситуация.

В търговската мрежа логично могат да бъдат открити редица продукти, които да се справят с напастта, която е населила дома ви. Въпреки това, можете да разчитате и на други алтернативни методи.

Един от тях е направата на домашен препарат против бълхи. Точно така, можете да разчитате на подобно средство за създалата се ситуация, като със сигурност ще стигнете до момент, в който ще се убедите в неговата ефикасност.

За съжаление тези насекоми могат да бъдат пренасяни по различни начини, като основният е чрез домашни любимци, като кучета и котки, но и чрез хората.

Още по-страшно може да стане, когато навлязат в дома ни. Тогава прочистването от тяхното присъствие може да стане още по-трудно, имайки предвид дребния им размер и невъзможността да се видят лесно.

В случай, че попаднат в жилището ви, те продължават да се размножават, което прави задачата ви още по-трудна. Те със сигурност избират по-топлите пространства и ако действате достатъчно бързо можете да прекъснете процеса на разпространението им вкъщи. Т.нар. народни рецепти могат да ви помогнат в тази насока.

Бълхи по кучето или котката

Няколко са ефективните методи, за да се справите с тази ситуация. На първо място се нуждаете от оцет (за предпочитане е ябълковият), както и от чесън на таблетки.

След като се сдобиете с тези съставки, можете да добавяте по малко оцет във водата за пиене на кучето и по този начин кожата му ще бъде по-кисела за предпочитанията на бълхите. Така тя ще стане нежелана среда и преносител за малките вредители.

В случай, че се питате „а защо ми е чесънът“, отговорът е, че можете да го използвате по същия метод, както и оцета. Въпрос на избор.

Ако имате котка обаче, със сигурност не използвайте оцета в това му предназначение. По-доброто решение е да изкъпете животното в комбинирана смес от вода и оцет или просто да намажете козината му с тази домашна съставка.

Когато бълхите са в дома ви

Започнете с прането на килимите, пътеките и всякакъв вид черги и текстил по подовете на жилището. Направете това с възможно най-висока температура на водата. След като изсъхнат добре, върнете ги по местата им и ги поръсете много добре с готварска сол.

Трябва да направите това доста прецизно, за да може солта да проникне плътно между власинките на килима и тъканта. Ако смятате, че ще се затрудните, помогнете си с обикновена метла и леки движения, които да отместват власинките и по този начин солта ще попада между тях.

След това оставете килимите да престоят едно денонощие в това състояние. На практика този метод не прогонва буквално вредителите. Те всъщност се хранят със солта, след което се дехидратират и умират. Трябва да повторите тази процедура поне 2-3 дни, за да сте сигурни, че ще подейства ефективно. Причината е, че тя се справя само с възрастните индивиди, но не и малките ларви.

По подобен начин трябва да се погрижите и за местата в жилището ви, където спят домашните любимци. Можете да направите това с помощта на подсолена вода.

Втори метод за борба с бълхи

Още един добър метод за направата на подобен препарат е сместа с основа от половин чаша евкалиптови листа, които са сварени на бавен огън.

Към нея прибавете две чаши зехтин и оставете сместа да ври около 6 часа. Така получената съставка добавяте в количество по няколко капки към водата, с която перете текстила у дома. Със сигурност обаче трябва да държите това средство далеч от домашните любимци, особено от кучетaта и котките.

Вариант 3

За него са ви нужни четири лимона и два литра вода. Сокът от цитрусите се изстисква във водата. С получената ароматна смес измийте всички подове и то не само веднъж, а периодично. По този начин всъщност създавате превантивна мярка, която ще държи дребната, но упорита напаст далеч от дома ви.

В случай, че живеете в къща, която разполага с двор, трябва да бъдете още по-внимателни в тази насока. В такава ситуация, можете да смесите част от пръстта в градината с бяла пръст, в която има съвсем миниатюрни остри ръбове.

Те са на практика невъзможни да бъдат усетени при допир с човешка кожа или тази на животните. За сметка на това обаче са смъртоносни за ларвите на вредните насекоми.

Тези народни методи за домашни препарати против бълхи са гарантирано изпробвани и могат да ви помогнат в борбата с вредителите.

Както става ясно, за приготвянето им нямате нужда от закупуването на скъпи препарати, които в същото време могат да бъдат и вредни за вас или домашните любимци.

Ето защо, лишете се от тези притеснения и се насочете към натуралните начини за справянето с този проблем. Те със сигурност работят.

Препоръчваме ви: