Основни проблеми с котката – разчесване на ноктите

Основни проблеми с котктата

Чесането на ноктите е едно от най-неприятните и разрушителни неща, които котката прави. Това води до куп неприятни последствия, които всички притежатели на котки добре познават. Проблемът стига до там, че някои собственици дори се отказват от своите домашни питомци, което не е хуманно и поставя в състояние на изключителен стрес котката.

Защо котките разчесват ноктите си

Има няколко причини, които карат котките да разчесват ноктите си. За да се справите с този проблем, най-важното е да вникнете в него в дълбочина и да го разберете.

За да ги острят

Първата причина, която кара котките да разчесват ноктите си е  за да ги острят. Това са силно инстинктивни животни, които основно се вълнуват от това да следват природните закони, Един от тях ги подтиква да драскат с ноктите си за да бъдат те остри и котките го следват много стриктно.

За спорт

Котките понякога също се нуждаят от спорт и забавление и в това няма нищо лошо. Катеренето е техният начин да се поддържат във форма. Така те тренират и цялата си мускулатура заедно с предимството да наострят ноктите.

За удоволствие

Счита се, че котките отделят хормони на щастие когато точат нокти, тоест доставя им наслада да го правят.

Как да се справим

Макар, че при котките всичко е инстинкт, има си начини да се справите с този проблем. Ето как можете да контролирате това бедствие и да вкарате всичко в ритъм. Веднъж свикнали какво да правите, ще се уверите, че всъщност положението не е чак толкова сложно.

Рязане на нокти

Ако редовно подрязвате ноктите на вашата котка, положението със сигурност няма да е толкова сложно, колкото е било до сега. Ноктите могат да се режат на всеки две седмици или 20 дни, но е много важно това да се прави правилно. Запомнете, че задължително се подрязват само връхчетата, като се изрязват само няколко милиметра. Целта е да се премахне най-острата част от нокътя, която реално помага на животното да се катери и която го кара да разчесва самия нокът.

Поставете дърво за разчесване на нокти

Открийте дърво, което считате, че ще привлече котката да разчесва ноктите си там. Тя може би няма да използва мястото съвсем всеки път, но ако сте готови да посрещнете тази нейна нужда, положението със сигурност няма да е толкова лошо. Имайте предвид, че все пак котката не спазва това от гледна точка на правило, а просто защото сте налучкали дърво, на което ѝ е приятно да го прави.

Награждавайте правилното поведение

Ако котката постъпи правилно и ако забележите, че ходи на съответното правилно място, вие трябва да наградите нейното поведение за да ѝ покажете, че е правилно. Котките запомнят подобни неща по-трудно от кучетата, но ако се приучат, могат да ги спазват дори още по-стриктно.

Добавете играчки на правилното място

Ако например поставите на терасата парче дърво, на което котката трябва да разчесва ноктите си, а играчките оставите някъде наоколо, това ще я предразположи да използва точно този момент. Може би сте забелязали, че котките най-често разчесват ноктите си по време на игра. Ето защо, идеята да оставите любимите и залъгалки там, където тя трябва да посреща своите потребности по разчесване на ноктите, може да се окаже доста добра.

Помислете за котешка катерушка

Котешката катерушка е създадена така, че да посреща много от нуждите на котките – катерене, разчесване на нокти, криене, игра. Те действително могат да бъдат малко по-скъпи, но все пак е доста добра инвестиция, която ще спаси много от вашето обзавеждане.

Препоръчваме ви: