Навици на добрата домакиня – изкуство на шопинга

Топдом - навици, покупки, полезни

Според статистиката спонтанните покупки – това са големи женски навици от женските. А още повече пари жените харчат в периода на есенно-зимната апатия и стрес.

Как да се предпазим от навиците да правим необмислени покупки и да се поддаваме на триковете на търговците?

Полезни навици – покупки или отдих

Да не станем жертва на депресията при ходене по магазините помагат полезните навици. Първият от тях е своевременно изготвяне на план за покупки.

Това трябва да се прави, като се направи оценка на собствения бюджет и собствени възможности. За тази цел трябва да се определи:

  • Колко пари имаме в портфейла в този момент;
  • Всички ли задължително е платено – кредити, сметки и т.н.;
  • Колко средства трябва да се оставят за плащания, които предстоят до края на месеца;
  • Какъв е размерът на постоянния доход, който ни позволява да правим подобно планиране;

А най-важното, което е необходимо да правим в магазина, това е да не се опитваме да се справяме с депресията, като пресмятаме всичко, което ни попада под ръка.

Радостта от покупките преминава в същия момент, когато жената разбира, че си е изхарчила парите за неща, полезността на които е доста съмнителна.

Помислете, могат ли тези пари да се похарчат за приятен отдих?

Например, може да се организира приятно пътешествие през почивните дни –да се пътува в друг град или да се прекара вечерта сред добри приятели.

Навици за поведение на добрата домакиня – план на разходи и приходи

Някои предполагат, че записването на приходи и разходи – това са сложни, досадни и ненужни на никого навици на поведение.

Всъщност всичко е много по-лесно, отколкото ви се струва. За отчитане и на приходи и разходи могат да се използват мобилни приложения, а за тези, които са свикнали да се разплащат с карта – приложения на банки.

Толкова са много, че трябва да изберем вариант за себе си. За тези, които използват пари в брой, специалистите препоръчват използване на старият добър метод за съставяне на бюджет.

Да се записват приходите и разходите в тефтер или да си направим таблица на Excel и да фиксират всички движения на паричните средства.

За някои например, е много важно да чувстват физически и емоционално намаляването на парите в портфейла, затова те плащат покупките в брой, като си записват разходите в таблицата.

Сензорно общуване и други хитри практики на търговците

Търговците използват множество хитри трикове за привличане на вниманието на пазаруващите. Но можем и да не се поддавам на тези хитрости.

За тази цел трябва да планираме и контролираме разходите, като си направим списък с покупки.

Препоръчваме ви: