Какви са лечебните свойства на лукът

Лук

Факт е, че лукът във всяка форма има супер сили, на които е добре да се доверим, особено през сезона на настинките и грипа. Да, ароматът му е твърде специфичен и създава неприятни понякога усешания, но пък за сметка на това имате много по-здраво тяло, дух и сте резистентни към различни вируси и атаки към имунната ви система. Какво по-важно от това? В крайна сметка с лошия дъх можете да се справите с редица методи.

Ето защо, не избягвайте лечебните и перфектни качества на този тип храна. Добавяйте я при първа възможност не само в ястията си, но и в пресните салати, които употребявате през цялата година.

Какво трябва да знаем

Успокояащо е да знаем, че качестватана този продукт са се доказали още преди хиляди години и той биваизползван не само с кулинарни насоки, но и като лечебно средство при здравословни проблеми. Редовната му употреба изгражда същинска броня около тялото ни и помага в борбата с различни бактерии.

Кои са супер силите му и защо да ядем повече лук

В сурова форма той ще се пребори успешно с вредния холестерол, който приемаме с различни храни. Зимата е сезонът, в който често употребяваме тлъсти меса и друг тип продукти, съдържащи прекалено високо количество на вреден холестерол.

Ето защо е добре да употребявате лук в пресен вид, за да компенсирате и предпазите сърцето.
Можете да контролирате твърде високите нива на кръвна захар. Този продукт умее да се справя дори с тази задача. Особено, когато го употребяваме в суровата му форма.

Повишаваме имунитета си до огромни висоти. С похапването на лук, със сигурност ше повишим съдържанието в организма на елементи, които преборват атаките срещу уминната система. В него сериозни количества витамин С, който играе важна роля в зашитата на тялото ни. Според някои специалисти зеленчукът е важен при предотвратяването от ракови заболявания, особено такива в стомаха.

За какво помага

Справя се с различни бактериални инфекции и възпаления в тялото. Отново е по-ефективен, когато се употребява в пресен вид.
Може да се комбинира в ралични кулинарни рецепти. Като съставка на разнообразни ястия, лукът е незаменим помошник на готвачите и една от основните части на редица техни рецепти.

Освен това, комбинацията му с мед може да създаде перфектен лек срещу треска, настинки и дадени алергични състояния. Медът също така „убива“ силния му мирис и така ставадоста по-поносим за хората с по-чувствителен нос.

Грижи се за кожата и косата ви. Честата употреба помага в заздравяването на косъма и освежаването на кожата. Незавсиимо дали ви се вярва или не, лукът помага в грижата за тези части на тялото ви.

Къде е тайната ли? Умението му да образува колаген в организма е една от най-важните стъпки, които работят за доброто им състояние.
Магическите му функции са трудно изброими. На практика едно парче от този продукт, поставено за кратко време под ноздрите и няколко вдишвания успява да спре дори кръвотечението.

Действа против депресия. Доказан здравословен продукт, той е успешно средство и в борбата с тази „невидима“ болест на духа и съзнанието. Успява също да помогне и при ситуациите, когато страдаме от липсана сън или лош апетит.

Помага за състоянието на устната кухина. Да, всички знаем, че след употреба на лук, товае последното място, което би могло да ухае добре. Лошият дъх след хапването на чесън, кромид или друг вид, категорично не означава, че той невлия положително на тази част от тялото ни.

Той помага за елиминирането на различни бактерии в устата, които вредят на зъбите и венците. Любопитно е, че горният слой на всяка глава от този зеленчук съдържат тези вещества, които се грижат за здравината на устната кухина.

Много от тези факти и положителни качества на лука са били познати на човечеството отдавна. Ето защо те са изпитани начини да защитите организма си по естествен начин и достатъчно важна причина да похапвате повече от този продукт, особено когато се намирате в сезона му.

Препоръчваме ви: