Каква трябва да бъде спалнята за пълноценен сън

Топдом - осветление, сън, опасност

Ако имате проблеми със съня, добавете повече синьо и зелено в интериора на спалнята и сложете на перваза саксия с лавандула.

Цветно оформление

При избор на цветно решение за спалня следва да се отчитат не само личните предпочитания, но и влиянието на различните цветове върху съня.

Декорът на спалнята, несъмнено, може да повлияе на качеството и продължителността на съня за през нощта. Затова трябва отговорно да се подходи към избора на цветовото решение.

Хотелска верига във Великобритания провежда изследване за влиянието на цветовото оформление на спалнята върху продължителността и качеството на съня, в което взели участие 2000 доброволци. И ето какво излиза:

Синьо

Най-комфортен и продължителен бил сънят на тези, които живеели в стая с преобладаващи сини тонове – средно те спали по 7 часа и 52 минути. Още едно интересно наблюдение от същото изследване. 58% от британците, спалнята на които била в небесно синьо, се събуждали щастливи от сън.

Небесносиният е най-спокойният нюанс на синьото, именно на него трябва да се обърне внимание при планиране на интериора на спалнята.

В изследването се казва, че светлосиньото се асоциира със спокойствието и дори помага за сваляне на кръвното и на сърдечни ритъм. А това е необходимо за пълноценен сън нощно време.

Ниво на шум

Спалнята трябва да е достатъчно добре звукоизолирана, за да не безпокои нищо сънят ви. СЗО установи връзка между превишаването на допустимите нива на шум и възникване на сърдечно-съдови заболявания, когнитивни нарушения, шум в ушите и раздразнения.

Ниво на шум от 35 децибела – приглушен разговор може да разбуди и спящ човек. От шума на двигател на преминаващ по вашите стъкла мотоциклет, приблизително 90 децибела, вероятността да се събудим нараства в пъти.

Ако към външния шум добавите звука на включен телевизор, то можете да забравите за пълноценен сън.

Осветление

Мелатонин – това е един от хормоните, отговорни за биоритмите на човека, често го наричат хормон на съня.

Образува се от епифизната жлеза с настъпване на нощта – концентрацията на хормона се повишава, когато естественото или изкуствено осветление отслабват.

При прекомерно осветление синтезът на мелатонин намалява, което може да доведе до проблеми със сън.

Изследванията показват, че спането на светло може да предизвика симптоми на депресия при хора в напреднала възраст.

Поддържането на тъмнина в спалнята не само способства по-бързо потапяне в съня, но и помага да запазим добро психическо здраве.

Пуснете щорите, ако лампата до прозореца не ви позволява да заспите. Изгасете осветлението в стаята и се отучете от навика да заспивате пред телевизора с гледане на филм или сериал.

Препоръчваме ви: