Какъв ремонт трябва да направим до края на лятото

Топдом - ремонт, лято, мазилка

Някои ремонтни дейности за предназначени за лятото и за ранната есен. А някои ще излязат по-евтино, отколкото през късната есен и зима. Какво и как трябва да направим?

1. Под

Дори и през този сезон да не планирате ремонт, за замазка на подовете трябва да се погрижим точно сега. При топло време и при естествена влажност обикновената замазка ще засъхне по-добре и няма да се напука. Ако това се направи при работещо отопление, има риск да се сдобием с неравна повърхност.

Освен това, за пълното изсъхване на покритието са необходими от 15 до 30 дни, в разгара на основния ремонт тази пауза не е особено желателна.

Направената през лятото замазка на пода ще бъде по-качествена и дълготрайна. А полагането на паркет, ламинат, теракот или друго финално покритие е възможно по всяко време на годината.

2. Стени

Лепене на тапети и боядисване на стени – тези дейности можем да извършим сами или да привлечем професионални майстори.

Във всеки случай резултатът ще бъде по-качествен през топлото време на годината – лепилото или боята ще изсъхнат бързо и равномерно.

Така се избягва напукване на боядисаната повърхност или отлепване на тапетите, които са вечни спътници на „зимните” ремонти.

Зимата заради отоплението и промените в температурите лепилото изсъхва или твърде бързо, или прекалено бавно.

Декорирането на стените с различни форми или с текстурирана мазилка не трябва да се отлага за есента и зимата, тъй като може да се получи не този резултат, който сме планирали. Тези материали не реагират добре на студ и на сух въздух.

3. Прозорци

Смяната на стъклопакети през лятото е най-добрият вариант. Проблемът е, че през летния сезон е пик на заявките на смяна на прозорци. Производителите и монтажниците вдигат цените.

Желаещите да спестят, без това да се отрази на качеството, трябва или да поръчват прозорците предварително, 1-2 месеци преди началото на сезона или да отложат монтажа за края на септември, началото на октомври.

До към края на октомври времето по нашите географски ширини се задържа все още топло и затова е подходящо за ремонти.

4. Битови уреди и ВиК

За замяна или ремонт на водопроводни и канализационни тръби най-оптимално е, когато времето е топло. Още повече, че голяма част от дейностите се провеждат в прилежаща към дома територия.

Водопроводчик трудно може да се намери през лятото и цената е по-висока, отколкото през есента и зимата. Но разходите в този случай оправдават качеството на работата.

За смяна на тръби или радиатори на парно в кооперация или блок, лятото обаче не е най-подходящото време.

Причината е, че отоплението не работи и не може да се провери как новото оборудване ще издържи на високото налягане.

Препоръчваме ви: