Как да си направим домашен парник

домашен парник

Пролетта и лятото са сезоните, по време на които можете да се радвате на цъфналите цветове на дърветата и красивите цветя, които сте засадили в градината си.

През по-студените месеци обаче положението е друго – градината изглежда така, сякаш е лишена от живот. Въпреки това има начин, чрез който можете да се наслаждавате на любимите си цветя дори и през зимата.

Това е възможно, като изградите домашен парник в градината си. Не е нужно да сте професионален градинар, за да го направите. Изискват се малко усилия, а след като сте готови, ще се убедите, че си е заслужавало.

Какво трябва да знаете при изграждането на домашен парник

Парникът не струва скъпо, прави се бързо и осигурява необходимото количество топлина на растенията дори през по-студените дни. Не се нуждаете от кой знае какви материали, но ако все пак не знаете откъде да си ги набавите.

Също така той ви спестява време. Независимо какви плодове или зеленчуци отглеждате, парникът ви дава възможността да ги засадите по-рано, а не да чакате до пролетта, за да започнете.

Знаете, че съвременните масово произведени продукти не се отличават с особено качество. Вкусът им не е истински, съдържат редица консерванти и са преминали през множество преработки, а всичко това вреди на здравето ви.

Ето защо е едва ли не задължително, ако имате свободно пространство, да си направите домашен парник, в който да отглеждате най-различни зеленчуци и плодове.

Колко хора могат да се похвалят, че ядат истински и качествени плодове дори през зимата? Това е привилегия на тези, които използват парници, за да осигурят нужната топлина на растенията през зимата.

Преди да започнете, трябва да знаете какво количество растения възнамерявате да отглеждате. От това зависят размерите на парника. Ако имате повече място, е препоръчително да го използвате, тъй като едва ли градината ще ви трябва за нещо друго, когато е затрупана със сняг.

Има парници както от найлон, така и от стъкло. Тези от найлон обикновено имат навиваща се врата с цип, а конструкцията им е от неръждаема стомана. Ако сте начинаещи в градинарството, те са перфектен избор за вас.

Трябва редовно да се грижите за парника – да го почиствате и да го проветрявате. При условия на силен снеговалеж е необходимо да почиствате парника, тъй като снегът пречи на светлината да влиза, а това е вредно за растенията. Освен това, ако е много тежък, снегът може да срутят конструкцията на парника.

Стъклен парник – предимства

Ако сте напълно отдадени на градинарството, е добре да имате стъклени парници от дебело стъкло. Градушката понякога може да бъде толкова силна, че да скъса найлона или да счупи по-тънкото стъкло. Затова не поемайте рискове, посетете онлайн магазин, за да се снабдите всички необходими материали, за да изградите своя парник.

Препоръчваме ви: