Изкуствена трева – по-добро и безопасно решение

Топдом - изкуствена трева, избор, решение

Изкуствената трева е алтернативен вариант на естествената растителност, като може да се сложи навсякъде. С нейна помощ се декорират подове, предмети на мебелите, интериор и зони за почивка, а също и спортни терени. Синтетичната трева не се тъпче и дълго време остава привлекателна и най-важното безопасна.

Особености

Първата изкуствена трева е измислена за оформяне на спортните стадиони. Както е известно, живата трева се подлага на постоянно физическо въздействие, не е способна да съхрани първоначалният си вид, свежест и цялостност. А често просто се тъпче и спира да расте и образува неприятни кафяви петна.

В миналото, преди създаване на синтетична растителност, са отглеждали специална, по-устойчива трева, която също не успявала да издържи на спортните мероприятия. Освен това изисквала скъпоструващи грижи, а отглеждането ѝ отнемало много сили и било крайно трудоемко.

Но преди 50 години било намерено решение на този проблем във вид на найлон, тревата от който много приличала на килим.

Сега монтажът на рулата изкуствена трева не представлява трудности и може да се осъществява на и на открито, и на закрито. И най-важното там, където естествената трева просто не може да оцелее.

Не е изненадващо, че на това покритие внимание обърнаха и ландшафтните дизайнери., тъй като не навсякъде може да се направи естествено озеленяване. Например, там, където постоянно играят деца или домашни животни, а също и по сенчести места.

Съвременната изкуствена трева се прави от полиетилен и полипропилен. Това са достатъчно устойчиви пластмаси, които издържат на голямо натоварване.

Устройството на тревата от различни търговски марки не е идентично, макар и външно да няма разлика.

С нарастване на популярността на синтетичното покритие, областта на неговото приложение значително се разширявала:

  • Декориране на оранжерии и зимни градини – получават се своеобразни зелени пътеки;
  • Като чисто подово покритие за тераси и балкони;
  • Зелена зона около басейни;
  • Създаване на безопасна игрова зона около детски площадки;
  • Декориране на витрини, летни площадки в кафета и ресторанти, а също и различни изложения;
  • Ремонт на неугледни части от площта на жилищен дом;

Изкуствената трева, която е била предназначена първоначално за футболни игрища, притежава несъмнени технически преимущества.

Не е необходима специална грижа

Изкуствената трева е устойчива на замърсявания, почва и на директни слънчеви лъчи.

В зависимост от това с каква цел е сложена изкуствена трева, тя притежава следните положителни качества при оформяне на територии на жилища и на ландшафтен дизайн:

  • Процесът на оформяне отнема много малко време. За естествената трева – трябва да я засемеем, торим, поливаме и изпълнение на прочие процедури. Това изисква време и разходи;
  • Възможно е застилане на участъци, където растенията трудно оцеляват;
  • Материалът е абсолютно безопасен за деца и домашни животни;
Препоръчваме ви: