Топ 6 стайни растения – провокатори на алергия

Топдом - алергии, растения, домашни

Тези растения са страшен сън за алергичните. Натрупвайки прах и отделяйки прашец, предизвикват нежелани реакции, дори и при тези, които никога не са имали алергии. Ако внезапно са се появили сърбеж и кихане е възможно причината за неразположенията да се крие съвсем близо до вас.

1. Лайка

Декоративната лайка украсява интериора и повдига настроението на своите стопани. Растението също притежава лечебни свойства и широко се използва за приготвяне на чайове и настои.

Но прашецът е известен алерген, предизвикващ както дихателни – хрема, кашлица, сърбеж, така и кожни – обриви, червени петна, реакции.

2. Фикус Бенджамин

Фикусите широко се използват за озеленяване на дома и на офис помещения. Малките дръвчета с буйни листа са ценно украшение на интериора и истинска прахосмукачка.

Листата на фикуса пречистват въздуха, като привличат частиците прах. Ако редовно не се забърсва, прашасалото се превръща в източник на опасност на опасност за хора с чувствителна кожа и алергия на латекс.

Структурите на протеините на фикуса и на латекса са много сходни. Симптомите на заболяването се различни – от появата на раздразнение на кожата до дихателни проблеми.

3. Хризантема

Много любители на цветята опитват да отглеждат по-малките видове хризантеми в домашни условия. Но това може да създаде проблеми.

Прашецът на растения, натрупвайки се в затворени помещения, може да предизвика цяла съвкупност от алергични реакции. И особено при малки деца и хора и хора в напреднала възраст.

4. Палма

Стайните палми се радват на голяма популярност – и изглеждат доста екзотично, и грижите за тях не изискват особено усилия. Но не всички знаят, че прашецът съзряващ в цветовете на мъжките индивиди е силен алерген, предизвикващ сърбеж, кихане, сълзене и отоци.

Ако у дома има алергичен, избягвайте растения с характерни за мъжките палми шишарки, пълни с прашец. Тези израстъци изглеждат различно. За да не сгрешите при избор, се консултирайте при покупка.

5. Африканска теменужка

Листата на африканската теменужка са покрити с множество пухкави власинки. Благодарение на този особеност растението се отличава от останалите стайни растения и е приятно на допир.

Но само си представете колко прах и мръсотия натрупват тези меки листенца. Ако сте получили първи признаци на алергия към прах, трябва да се избавите от теменужката.

6. Зюмбюл

Макар и зюмбюлът да се смята за предимно градинско растение, в навечерието на Деня на жената саксии с лилави или розови цветя се появяват във всеки дом.

В продължение на няколко седмици това луковично растение радва своята притежателка със своя красив вид и наситен аромат. Но именно той става причина за кожен сърбеж и хрема при хора с предразположеност към алергия.

Препоръчваме ви: