Как да се справите с бъркотията у дома

как да подредим домът си

Много често подредбата на дома не е достатъчна. Натрупващите се вещи създават неудобства, именно заради своето количество, което понякога далеч не ни е нужно.

Това са твърде много дрехи, уреди, които не използваме, книги, списания и други мебели и предмети, които само утежняват пребиваването на всеки един от нас в собствения му дом и създават неосъзнато натоварване.

Бъркотията в една къща и апартамент може да бъде създадена дори когато тя е в идеално и чисто състояние. Причината в такъв случай са купищата ненужни вещи, които буквално извират от шкафовете и гардеробите.

Ето защо е добре да умеем да подреждаме тези зони в жилището си. Също така е важно да осъзнаваме нуждата да се простим с някои от личните си вещи или дрехи, които едва ли някога бихме използвали отново.

Бъркотията и нежеланите вещи у дома

Дарявайте

Точно така. Можете да си създадете график. Всеки месец бихте могли да подарявате дреха или вещ, които не са ви потребни. По този начин тези предмети ще придобият пълен смисъл за друг човек и няма да бъдат захвърлени като отпадък.

Ако пък ненужните предмети бъдат доста повече, можете да ги подарявате в количества по 5 или 10. Това всъщност е без голямо значение. Важното е да създадете приятна атмосфера за себе си у дома и в същото време да направите вещите си полезни за нечий друг дом и нужди.

Това води и до голяма доза спокойствие, както твърдят много специалисти по психология.

Следвайте 5-минутното правило

То е един от методите, които ще ви помогнат в подредбата на жилището и създаването на здравословно и успокояваща атмосфера там. 5-минутното правило се изразява в това да отделяте малко време за дребни неща всеки един ден.

Това в повечето случаи са на вид малки и не особено важни неща, които обаче се трупат с времето и накрая биха могли да се превърнат в непосилна задача, изискваща дни, за да се направи.

Ето защо, отделете по 5 минути всеки ден за почистването на бюрото ви, за изхвърлянето на ненужните стари сметки за ток и вода, за организирането на онази среща, която постоянно отлагате с ваши приятели, за дочитането на онази статия, която видяхте в интернет преди седмици и други подобни.

В рамките на тези минути можете и да прецените от които вещи вече нямате нужда и да ги подарите или просто изхвърлите, ако са напълно непотребни.

Създайте ред в гардероба и шкафовете

Това е нещо, което натоварва, понякога без да го осъзнаваме. Систематизирайте не само дейностите си за деня, но и всичко около вас. Отделете малко време на дрешника или гардероба и реорганизирайте всичко, което е там.

Ако вече сте се отървали от някои ненужни дрехи, можете да отделите малко време за онези, които са тук, но са неудобно разхвърляни и неподредени.

Можете да създадете ред, повлиян от цветовете на дрехите или предназначението им спрямо сезона. Всичко това ще създаде усещане на подреденост и комфорт.

Това са емоции, които понякога трудно усещаме. Ние от topdom предлагаме качествени съвети в тази насока. Идеята е не само да живеете в един по-приятен и приветлив дом, но и да се чувствате по същия начин.

Това води до усещане за свобода във всеки ваш момент, през който преминавате през ежедневието си.

Препоръчваме ви: