Как да почистим най-трудните повърхности в кухнята

Топдом - почистване, правила, въздействие

За премахване на сложни петна не е задължително да се прибягва до помощта на агресивна химия. Възползвайте се от тези прости съвети – и не е нужно да правите вложения, и резултатът приятно ще ви изненада.

Дръжка за фурната

Почистването на мазните засъхнали петна от дръжката на фурната съвсем не е проста работа. Но има ефективно средство, помагащо за бързо отстраняване на дори дълбоко засъхнала мръсотия.

Необходими ще ви бъдат капки от анасон и нишадър, могат да се закупят в обикновена аптека. Нанесете средството на дръжката с помощта на памучен тампон и енергично натъркайте повърхността – от мазнините и мръсотията няма да остане следа.

При работа със спиртни, киселинни и алкални разтвори не забравяйте за защита на кожата на ръцете. С цел избягване на възможни изгаряния и раздразнения винаги слагайте домакински ръкавици.

Лепило от етикети

Ако по никакъв начин не успявате да отстраните от стъклен съд остатъците от етикети, опитайте да обработите повърхността с аерозол.

Първоначално това средство се е използвало единствено за защита на метала от корозия, но впоследствие са установени и други нестандартни методи за приложение в бита.

Аерозолът може да стане ваш любим помощник в почистването, след като видите колко лесно лепилото се отлепва от повърхността.

Решетка на газов котлон

Често отлагаме почистването на решетката за по-късно. В крайна сметка мазнини и прочие замърсявания при приготвяне на храната прегарят, оставяйки на повърхността сажди и труден за отстраняване нагар.

Справянето с тях не е от лесните задачи.

Опитайте проверено домашно средство. Разредете содата с малко количество вода до консистенция на гъста паста. Сложете решетка в дълбок съд и я покрийте със сместа.

След 10-15 минути натъркайте повърхността с паста. Към този момент саждите и мръсотията трябва лесно да се отстраняват от метала. След почистване измийте решетката под течаща вода.

Фурна

Най-сложната задача при почистване на кухнята – това са замърсяванията във фурната. Дори и да използвате тази техника много рядко, в камерата на фурната все пак се натрупват упорити замърсявания.

Рецептите за отстраняването им са стотици. Предлагаме ви един от най-ефективните.

Изсипете в дълбок съд една чаша хранителна сода. Добавете в 10 супени лъжици вода и добре смесете.

Разпределете почистващото средство по цялата повърхност на камерата и вратите на фурната, обърнете внимание на силно замърсените места.

След това напръскайте върху содата трапезен оцет – това е удобно да се направи с помощта на пулверизатор.

Използвайте твърда четка или твърда повърхност на гъбата за премахване на остатъците от мазнини. След това почистете всички части на фурната с чиста вода.

Препоръчваме ви: