Какви интериорни врати да изберем за нашия дом

Интериорни врати

Обзавеждането на нов дом е крайно важен процес и всеки един от вас, който е пред тази задача трябва да бъде наясно с това. Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание е изборът на интериорни врати.

Важността на външната е ясна. Тя обаче е само една и след това трябва да се погрижим и за всички други, които отделят помещенията едно от друго.

Как да изберем най-добрата интериорна врата? На какво да обърнем внимание? Важни ли са материалите на изработка? Трябва да ли да е плътна или да има и стъклена част?

Това са все въпроси, които много от вас си задават, когато са пред подобен избор.

На какво да обърнем внимание, когато избираме интериорни врати

Дизайн и външен вид

Разбира се, че той трябва да бъде съчетан с обзавеждането и цветовете. В противен случай рискувате вратата ви да се превърне във визуална кръпка на цялото помещение, която със сигурност няма да търсите твърде дълго време.

Този критерий включва не само избора на цвят, но и наличието на орнаменти или тяхната липса. Трябва да се водите спрямо тенденцията, в която се движи целия апартамент или къща.

Материалът на изработка

Той може да бъде разнообразен, като едни от най-често използваните са дърво и PVC. Едва ли бихте могли да намерите много интериорни врати от метал, но ако дизайнът на жилището ви го позволява, защо не?

Дървените и особено тези, които са от масив, а не куха дървесина, със сигурност биха били по-скъпи, но във всички случаи по-впечатляващи, ако говорим за усещане за материала. PVC моделите нямат кой знае колко хубав вид, но със сигурност са практични и могат да изолират помещенията звуково и да уплътняват всеки малък процеп.

Плътна врата или такава със стъклени плоскости

Някога едва ли имаше дом, в който вратите да нямат и стъклена част, макар и леко матирана. В крайна сметка това е стил, който все още може да се срещне в някои жилища, но тенденциите теглят нещата в друга посока.

В повечето случаи интериорните врати притежават плътна структура, без значение от какъв материал са изработени.

Типове на монтаж

В повечето случаи тази част от интериора се монтира на панти, които я придържат в единия ѝ край към касата. Не липсват и ситуации, когато биват монтирани релси, по които вратата да се плъзга.

Във всички случаи обаче, всеки един монтаж изисква от вас да прецените внимателно с какво пространство разполагат стаите и дали избраният начин на сглобка е най-удобния и практичен.

Независимо какво сте решили, едно е сигурно изборът на интериорни врати е крайно важен процес. От него зависи комфортното пребиваване на цялото семейство в жилището и той не трябва да бъде пренебрегван в никакъв случай.

Препоръчваме ви: