Детска стая с мисъл – как да подредим стаята на своя малчуган

Детската стая е място на игра, креативност, въображение, уют и спокойствие. И всъщност на дечицата им трябва много малко, за да могат да развият себе си в една такава среда.

Въпреки това искате да вложите екстра мисъл в изграждането на детската стая, така че да бъде максимално удобна за детенцето и да бъде наистина функционална, практична и красива? Нека ви предложим няколко решения в тази насока.

Организирайте детската стая по кътове

В детската стая се случват много неща или поне ще се случват, ако осигурите такава възможност на детето си чрез функционално подреждане на интериора. Разделете стаята на няколко мислени части. 

  • зона за спане и релаксация;
  • зона за преобличане и приготвяне за деня;
  • зона за четене;
  • арт зона;
  • зона за игра и забавни активности;

Ако разполагате с малка детска стая, в която площта ви ограничава, ще трябва да проявите малко повече изобретателност. Изберете мебели, които имат допълнително място за съхранение, така че всичко да е спретнато, подредено и на своето място.

Може да разположите удобно столче за четене и малка масичка някъде около прозореца, където детето да може да чете на дневна светлина. Арт зоната може да комбинирате с ученическите пособия, когато времето за първи клас настъпи.

За нея ще са ви необходими хубав детски офис стол, бюро с удобна височина и подходящи мебели за съхранение на всички принадлежности за творене и учене. Мекото килимче в зоната за игра е задължителен елемент, защото именно върху него детето ще прекарва значително количество време.

Погледнете на детската стая през очите на своето дете

Понякога забравяме да се съобразим с личните нужди на детето. Различните зони в стаята е добре да бъдат организирани именно спрямо неговите интереси.

Ако то е музикално, например, помислете за кът, в който да развива своя талант необезпокоявано. Разполагайте вещите на височина, която лесно може да бъде достигната от детето. Ако искате детето ви да понечва по-често към книгите, разположете рафта близо до нивото на любопитните му очички.

Простор в детската стая – оставете помещението да диша

Нека стаята има добра осветеност. Погрижете се прозорците да са толкова големи и така разположени, че да не се налага през деня детето да ползва изкуствена светлина.

Не прекалявайте с количеството обзавеждане, за да не се окаже, че оставяте на детето една задушаваща обстановка, поради претрупването на интериора.

Избирайте по-светли цветове, които визуално внасят повече простор в стаята и не прекалявайте с шаренията. За да сте сигурни, че използвайки много различни цветове не създавате излишна тягостност, може просто да изберете по-приглушена гама или пастелни нюанси.

Препоръчваме ви: