Братислава – градът на коледния базар

почивка в Братислва

Братислава е изключително краси град, който обаче получава в пъти по-малко внимание и слава, в сравнение с това, което наистина заслужава. Столицата на Словакия е елегантна, аристократична и предлага безброй възможности за забавление и разтуха.

А какво да кажем за архитектурата на града? Тя е един истински архитектурен шедьовър, който носи радост на окото и изключително усещане за естетика е хармония.

Това прави разходката по градските улици един много приятен и отпускащ начин, по който да прекарате времето си.

Повечето европейски градове привличат посетители основно през летните месеци, защото се приема, че това е традиционно най-добрият сезон, през който да пътувате из Европа. Не така обаче стоят нещата с Братислава.

Пиковият сезон е преди Коледа

Консултирахме се със специалисти в сферата на туризма за да открием най-добрият сезон за пътуване до Братислава и всички единодушно препоръчват месеците ноември и декември. Според специалисти от Loyal Travel, коледните базари в Братислава уверено заемат едно от челните места по света.

За много хора това може да е изненада, защото сме свикнали всички големи събития да идват от големите световни мегаполиси, сред които Братислава със сигурност не се подрежда. И въпреки това, много по-малки европейски градове понякога могат да ни изненадат сериозно.

Коледното настроение и празничната атмосфера озаряват улиците на словашката столица още през средата на месец ноември, когато още никой не се сеща за идващите празници.

Братислава през Коледа

През ноември започват да се появяват очарователни и носещи атмосфера коледни светлинки, а по централните площади изникват едно до друго малки и пъстроцветни павилиончета.

Преобладават онези, на които се подреждат лакомства. От всякъде цвърчат наденички, лее се вино, бира и безалкохолни напитки и се предлага невиждано разнообразие от десерти, някои от които типично местни, докато други носещи усещания и вкусове от други краища на света.

Цялото това удоволствие продължава и след самата Коледа, като най-често около нова година е финалната права на цялото това празнуване и пазаруване.

След нова година постепенно в рамките на няколко дни всички тези многобройни павилиони изчезват един след друг за да отсъстват от пейзажа на красивата словашка столица през следващите 11 месеца и за да се появят отново през следващия месец ноември, носейки ведро настроение и атмосфера.

По-лесен начин да възприемем идващата зима

Обикновено зимата носи не особено приятно усещане в хората и малко тъжно и подтиснато настроение. Коледните базари са един добър начин със светлини и пазаруване да превъзмогнем по-лесно в емоционален план мрачните и подтискащи зимни дни.

Вкусната храна и празничното настроение идват за да ни помогнат да запазим духа си на ниво и да посрещнем и изпратим най-тъмните и мрачни дни по един светъл начин, носещ удоволствие и радост за сетивата.

Препоръчваме ви: