Безспорни плюсове на капковото напояване

предимства на капковото напояване

Добре дошли отново в света на градинарството! Щом сте видели това заглавие и въпреки това се проявили интерес, то вие най-вероятно вече се или имате желание в бъдеще да се занимавате с градинарство и отглеждане на различни култури.

Така, преди да кажем каквото и да е било по темата, с риск да ви секнем ентусиазма, ние сме длъжни да ви предупредим, че да се занимавате със садене, пресаждане, отглеждане и т.н. на всякакви видове плодове и зеленчуци, никак не е лесна работа. Заради това добре помислете какви са вашите цели и приоритети и ако тогава отново отговорът ви е категорично положителен – заповядайте!

 

Същността на капковото напояване

Е, няма такава схема! Лекота, удобство, бързина, равномерно поливане – всичко хубаво накуп! Онези, които са преминали веднъж на капково напояване, никога не са се върнали към старовремските варианти.

Какво представлява този метод на поливане. Тук характерна черта е идването на водата от едно място, което е централно захранване за целия водопровод.

Над всяко коренче на растение (няма значение от вида – плод, зеленчук, цвете) има по един отвор, от който пада точно толкова количество вода, колкото е необходимо. Всъщност, лекотата и бързината идват от това, че не се налага вие да контролирате процеса.

От вас се иска просто да пуснете водата и да свършите нещо друго в свободното си време. В този отрязък, градината се полива равномерно на практика сама.

 

Ползите от подобен тип напояване

„Събрахме се ние ония ден с чичо ти Милен, отворихме си по една бира и почнахме да сглобяваме капковото. Момче, няма да ти разправям за какъв кеф става дума!

Значи, инсталирахме го ние, сложихме го на земята и го свързах с водата. Като потече, като взе да полива. И го гледам – то равномерно, няма да капне настрани, да залее съседното, другото да остане сухо, да наводни.

Направо не знам къде съм блеял толкова години, та не съм се сетил да се възползвам. То направо дар Божий, ти разбираш ли?“ – това бяха думите на баща ми, когато за първи път пусна капково в градината в двора на малката ни крайградска вила.

Всъщност, тогава гледах принципа на работа (не, че разбрах нещо), но ми беше чудно как се определя къде какво количество да тече. Идеята е, че градинарят сам знае кое растение от колко вода има нужда.

Във високите класове на системи за капково напояване на самия връх на отворчетата има малки шайби, които могат да се затягат или разхлабват съответно за по-малко и за повече вода. Това води до нужната доза напояване.

От първо лице знам, че нашата система е снабдена и с часовников механизъм, което позволява градината да се полива дори и да няма никой вкъщи. И всичко това за една бира време.

Препоръчваме ви: