Жени Желева: 5-те мита за поддържането на личен блог

Жени Желева - Женели

Тази публикация е от външен автор – Жени Желева, гостуващ автор – блогър.

Здравейте, името ми е Жени Желева и се занимавам професионално с поддържането на блогове, а от няколко месеца имам и свой собствен – „Блогът на Жени Желева за жени“.

Постоянно се сблъсквам с въпроси и твърдения за блогърите и професията, която блогърството представлява, голяма част от които се оказват митове и откровени небивалици.

Затова реших да представя своите 5 мита за поддържането на личен блог, които смятам че имат най-силно влияние сред хората в интернет и е важно да бъдат разбити.

1. Блоговете са места, в които всеки изразява личните си изживявания

Макар и това да е вярно, то не представя истинската и пълна същност на блоговете. По-сериозните блогъри се занимават с далеч по-комплексни неща и тематики, в които имат дългогодишен опит и знания.

При възникването си блоговете представляват онлайн дневници, в които хората споделят мислите си и ежедневните дейности със своите приятели и семейство. Но от тогава до днес има огромно израстване и блогърството се разви в най-различни клонове и подразделения, а тематиките граничат единствено с човешкото въображение.

В днешно време има професионални блогове, които си съперничат по популярност с вестници и списания. В допълнение, компаниите по цял свят започват да създават свои блогове като средство за връзка с потребителя и като маркетингов инструмент.

2. Блоговете са маргинален феномен, който никой не чете

Има редица маркетингови проучвания, които потвърждават че блоговете вече може да се смятат за масово явление. Според едно проучвания около 32 милиона американци четат ежедневно блогове. Това е значима бройка, особено ако в нея сложим и всички други страни, в които блогването е толкова популярно (ако не и повече), колкото е и в Съединените щати.

3. Никой не изкарва пари от поддържането на блог

Има редица примери за блогъри и професионални блогове, които изкарват шестцифрена сума на година от поддържането на блог/блогове. Изисква се постоянство и усърдие, но това със сигурност не е невъзможно. „Блогът на Жени Желева“ също вече започна да ми се отплаща, макар и да съм далеч от цялата стойност, която съм вложила в него.

Заблуждаващ е и митът в другата крайност – че лесно и бързо се изкарват много пари от блогване. Всяко едно нещо, не само поддържането на личен блог, изисква време, труд, усилия и взискателност, за да бъде успешно.

4. Блоговете нямат предимства пред уебсайтовете

Когато все още реализирах блогът на Жени Желева една приятелка ме попита защо просто не си направя обикновен уебсайт със съдържание, вместо да правя блог. Според нея това беше излишна работа, която няма да доведе до нищо ползотворно. Но аз ѝ казах същото, което казвам и на вас сега – блоговете имат своите предимства пред обикновените уебсайтове, особено ако редовно обновявате съдържанието си.

Блоговете предоставят по-лесно организиране на информацията в хронологичен ред, а търсачките предпочитат подобен вид структура.

Друго предимство е, че блоговете предоставят потребителска интерактивност, което ги превръща в много ефикасна платформа за изграждане на общности и за подобряване на връзката блогър-читател.

5. Блоговете са просто временна мода и скоро ще остареят

Според много хора рано или късно блоговете просто ще умрат или ще престанат да са активни.

Е, след близо 20 години от създаването си, блоговете са все още тук и изглежда, че няма да ходят никъде. 22 блога са част от Топ 100 на най-популярните медийни уебсайтове в интернет, което е над 1/5 от тях.

Блоговете бяха и все още са сериозен интерес за читателите, а възможността за обратна връзка трудно може да се замени от някой традиционен уебсайт. Винаги можете да предефинирате себе си чрез писането и моят съвет е да го пробвате задължително.

Поздрави,

Жени Желева.

Препоръчваме ви: