Видове храсторези – какъв да изберем

храсторези

Храсторези са градинска машина, която се използва за оформяне и поддържане на жив плет. Трита основни вида храсторези са акумулаторни, бензинови и електрически, т. е. разликата е основно по начина на задвижване на градинското оборудване.

За пръв път ви се налага да закупите такава градинска техника и се чудите кой вариант е най-уместен за вас? В следващите редове ще ви дадем необходимите насоки чрез излагане предимствата и недостатъците на различните видове храсторези, за да имате възможност да направите най-правилния избор върху така изградената база.

Бензинови храсторези – предимства и недостатъци

Ако разполагате с гъст жив плет, изискващ по-голяма мощ, за да бъде обработен добре, несъмнено бензиновият моторен храсторез е точното попадение. Това е най-мощният вид от трита изброени и определено именно той ще ви послужи успешно за справяне с неговата поддръжка.

Бензиновият храсторез работи на най-високи обороти и развива най-голяма скорост при рязане. Може да се използва за завършване на проекти, изискващи фино оформяне, но ще се справи отлично и с най-тежките задачи по грижата за живия плет. Ако търсите професионална машина за подрязване и оформяне на живия храсталак, то това е изборът, който трябва да направите.

А какви са недостатъците на бензиновите храсторези? Те имат най-голям капацитет откъм мощност, но са и най-шумните, а освен това са и с най-тежък корпус. Това е така заради наличието на резервоар и двигател. Ако въпреки това предпочитате професионалните резултати, в Praktis.bg ще намерите добри оферти.

Акумулаторен храсторез – положителни и отрицателни страни

Акумулаторните храсторези се задвижват с помощта на батерия. Тя осигурява по-леко тегло на градинската машина, олекотявайки съществено корпуса на техниката. Всъщност от трита вида това е най-лекият вариант.

Мощта му е по-малка отколкото на бензиновите, но качествените акумулаторни храсторези се справят отлично с живия плет у дома. Също така те не са толкова шумни като бензиновите класики.

Основният минус тук е обвързаността от продължителността на работа с капацитета на батерията. Затова този тип градински машини за оформяне на храсти в жив плет се използват за обработване на по-малки площи.

Електрически храсторези – плюсове и минуси

Много хора, занимаващи се с абонаментно поддържане на градина в любителски аспект залагат именно на този вариант в Praktis.bg. Те представляват нещо като златна среда, тъй като осигуряват по-голям мощ от акумулаторните храсторези, като същевременно са по-леки и по-безшумни от бензиновите. Също така тук не сте обвързани с живота на батерията.

Като основен минус се сочи наличието на кабел на електромашината и следващата от него ограниченост в свободата на движението. Това означава, че при боравене с този тип храсторези е необходимо да се подходи с повишено внимание, а и чисто практически – удобен електрически източник наоколо по време на работа, което най-често се решава с удължител.

Препоръчваме ви: