Чимширът – комплексното решение

чимшир

Повечето от нас се възхищават на някои от китните дворчета, когато преминаваме покрай някоя къща и неволно поглеждаме през огражденията. Неподдържаната градина, обаче, носи негативна емоция и ни показва, че стопаните едва ли са от най-грижовните.

Всяка домашна градинка има нужда от адекватна и редовна грижа, за да носи уют и онзи така желан „уау“ ефект. Може би няма да се изненадате ако ви кажем, че всъщност нивото на поддържане на градината изгражда цялостно първо впечатление за стопаните ѝ.

Ако винаги сте се чудили кое е най-универсалното растение, което може да се оформя по различен начин, гледа се сравнително лесно и запазва листата си зелени през цялата година – това е чимширът. Много хора го посаждат, за да внесат допълнителен естествен лукс в своята градина.

Днес ще ви дадем няколко съвета за това какво е нужно да направите, за да постигнете достойно изглеждаща чимширена горичка. Дали покрай оградата на двора, или в неговата среда под формата на лабиринт – чимширът винаги ще ви помогне да постигнете повече представителност на късчето си земя.

 

Съвет #1: Времето, в което подрязвате растението, има значение

Повечето специалисти съветват да подрязваме чимшира поне два пъти годишно. Целта е да няма излишна тежест върху него и това да му позволи да расте във формата, която желаете.

Желателно е да фризирате растението преди големите зимни снегове (около септември), за да не натежат прекалено много върху него и това да доведе до евентуално счупване под влияние на тежестта. Не е много добре да се подрязва и в най-големите летни жеги, защото лесно ще се изгуби вода от нанесените „рани“ от подрязването.

 

Съвет #2: Винаги си осигурете достатъчно инструментариум

Преди да започнете работа по оформяне или просто подрязване, бъдете сигурни, че сте си набавили всички необходими ножици и храсторез. Тези два инструмента са най-удобни за работа, тъй като са механични и се контролират сравнително лесно.

Ако, обаче, виждате, че имате прекалено много работа по растенията, помислете за електрическа ножица. Това ще ви донесе комфорт и бързина при изпълнението на подрязването, но имайте предвид, че те режат бързо и понякога едно грешно движение може да доведе до негативен резултат.

 

Съвет #3: Важни неща за постигане на полезна форма

Да, наричаме формата „полезна“, защото има известни зависимости, които трябва да се спазят. Помнете, че в крайна сметка това е живо създание и ако го поддържате грешно, то ще умре.

Може би най-важното нещо в процеса на постигане на каквато и да е форма е това, че трябва горната част да е малко по-тясна от долната, за да може светлината да огрява равномерно растението във всички височини. Ако долната част на плета е със същата ширина, или по-тясна от горната, той ще придобие неприятен кафяв цвят поради липса на слънчева светлина.

Препоръчваме ви: