Сезонното хранене – път към здравето

Съвети за сезонно хранене от Топ Дом

Поддържането на здраво тяло не зависи единствено от спортната активност, движението и общо казано физическото натоварване, което практикуваме.

То зависи от начина, по който се храним всеки ден. Продуктите, които използваме и методите, по които ги приготвяме са сериозна заявка за това как се грижим към тялото си и какво да очакваме от него в замяна. Един от важните фактори, с които трябва да се съобразяваме е сезонното хранене. Думата сама напомня какво имаме предвид.

Идеята е да предлагаме на тялото онези продукти, които са максимално полезни за него, но които могат да се намерят в чист вид в съответния сезон.

Друга важна идея, която трябва да се следва е да се избягва преяждането. Дори да консумирате най-чистата, лека и здравословна храна, ако нейното количество надвишава нормалния капацитет за тялото ви, то се стига до страдание за него и претоварване на организма.

Сезонно хранене

Може би някога нашите баби и дядовци са умеели най-добре да поддържат своето сезонно меню, без да са го наричали по този начин.

Днес можем да консумираме каквото си поискаме, по което и да е време на годината. С помощта на огромните супермаркети, които ни предоставят храни от всички краища на света, ние можем да ядем ягоди през зимата, дори туршии през лятото.

Начинът на хранене, който разглеждаме тук обаче е в разрез с този тип консумиране на каквото и да е, когато и да е. То касае внимателното подбиране на продуктите и по-точно на тези, които са достъпни в реални условия през съответния сезон.

Какви са предимствата

Може би мъдрите хора биха ви казали, че природата си знае работата. И ще бъдат прави. Растенията от съответния сезон взимат максимално най-доброто от екологичната среда, в която растат. Те поемат натуралните предимства, които слънцето, почвата и влагата по това време на годината им предоставят и ни я предлагат в абсолютно чист вид.

Различни изследвания на учени от целия свят сочат, че консумирането на подобен тип продукти води до редица предимства за организма и помага в борбата и по-точно предотвратяването на различни заболявания.

Как обаче да си осигурим пресен магданоз през зимата? Специалистите съветват, че е далеч по-добре да замразим този, който сме набрали през лятото, отколкото да купуваме пресен през декември или януари.

Причината е, че повечето продукти, които се внасят от чужбина на практика не са характерни за конкретния сезон у нас и не съдържат съответните хранителни предимства.

Кога и какво да консумираме

Определено сме щастливци, тъй като в нашия географски регион имаме обособени годишни сезона. Всеки от тях ни предлага не само различен климат, но и респективно различни типове хранителни култури. Именно от това богатство можем и трябва да се възползваме.

Пролетта например предлага огромни възможности за разнообразяване на залинялото зимно меню. По това време вече можем да се наслаждаваме на чудесни храни, с които да успеем да прочистим организма от далеч по-калоричното и тежко зимно хранене.

Пресни плодове, зеленчуци и по-конкретно зелени салати, марули, спанак, коприва, лапад, лук и чесън са едно от нещата, от които задължително трябва да се възползвате, когато става дума за здравословно хранене.

Късната пролет също е времето на първите череши и ягоди.

Лятото ни предлага още повече разнообразия на продукти, които да помогнат в мисията по здравословно хранене. По това време намаляваме употребата на тежки меса, тъй като самото ни тяло подсказва кое е по-приятно и полезно за нас. Единственото, което трябва да направим е да му се доверим.

През лятото всички плодове и зеленчуци вече са поели много слънчева светлина и са богати на редица витамини, които помагат на тялото по неповторим начин.

През този сезон на разположение вече са узрелите домати, краставици, чушки и други зеленчуци, които сме очаквали с нетърпение цяла зима. Плодове като динята също са едно от неустоимите богатства на този сезон.

Не избягвайте консумацията му, тъй като количеството на вода, витамини и други полезни вещества са наистина живителни за тялото и носят огромно количество свежест в летните жеги.

Не забравяйте, че през лятото също трябва да се приемат и по-големи количества минерално соли и витамини. Богатите на вода плодове, освен динята, са прасковите, ябълките, пъпешите и др.

Не ги отбягвайте, а ги включете в диетата си по възможност в пресен вид. Сливите, кайсиите, малините, боровинките и къпините се вписват още по-добре с летните температури.

Морковите и тиквичките пък могат да послужат за чудесни летни ястия, с които да се почувствате сити и в същото време да не нарушите тенденцията си на хранене.

Настъпването на есента далеч не е повод да изпадате в притеснения, че полезните храни са на изчезване. Тук често все още имаме редица пресни плодове, които зреят през късното лято и остават свежи и през есента. През това време можете да се радвате на късните ябълки, круши и разбира се грозде.

Зеленчуците като зелени и червени чушки, зеле, карфиол, моркови, бамя и целина са една част от есенните богатства, на които можете да се порадвате. Тук вече имаме разнообразие от бобови и зърнени храни, картофи, ориз и различни видове кореноплодни култури.

През този сезон бихте могли да обърнете внимание и на различните видове ядки, които да ви носят онези витамини, които са недостъпни по друг начин.

Зимата е моментът, в който тялото започва да се запасява за дългите студени месеци. Дори да не го осъзнаваме напълно, можем да забележим как менюто ни се променя постепенно. Изпитваме много повече желание за тежки храни, месо и други засищащи организма продукти.

Този тип меню ни носи много повече калории. Засилваме също употребата на бобовите храни. Комбинирани с месото, ядките и зърнените продукти, тези ястия създават едно много по-тежко меню, с което е добре да се стараем да не прекаляваме.

За да се придържате към т.нар. сезонно хранене, можете да дадете малко почивка на тялото си, като го възнаградите със салати от алабаш, ряпа, авокадо, репички, цвекло, гулия.

Би трябвало и чесънът да бъде в изобилие в тази част на годината, затова не избягвайте употребата му. Той е огромен източник на полезни съставки, които борят зимните настинки и изграждат сериозен имунитет за тялото.

Цитрусите са особено богати на витамин С и най-хубавото е, че са достъпни през зимата. Изцеден във вид на сок или цял, всеки плод от този печеливш отбор дава на тялото вещества, които трудно можете да си набавите по друг начин.

Хранителните банани също могат да бъдат включени в една по-здравословна диета. Увеличете и употребата на сушените по естествен начин плодове.

Едва ли има смисъл да напомняме и за киселото зеле, което е наистина големи количества през зимата. На практика на всяка трапеза и във всеки дом присъства зимната туршия.

Очевидно всеки един сезон на годината може да ни предложи своите богатства и да бъде щедър към изискванията и желанията на нашето тяло, за да бъде то достатъчно здраво и силно.

Правилното сезонно хранене е способно дори да ни носи нужните количества витамини и други хранителни вещества, които да повишават имунитета и да ни правят резистентни към различни типични за конкретното време от годината заболявания.

Препоръчваме ви: