Съвети за озеленяване в апартамент

съвети за озеленяване в апартамент

Нали всички знаем за онези горди баба и дядо във филмите, в които са снимани огромни имения? Е, тези възрастни двойки винаги са изключително щастливи и сякаш годините за тях наистина са само число.

Доказано е, че растенията влияят оздравяващо над психиката и физиката ни. Освен ако растението няма някакви „скрити таланти“ да е токсично, например, то би могло да ни помогне във възстановяването от лека настинка.

Да, знаем, че звучи налудничаво, но това си е самата истина. Светът работи така – живите организми се грижат едни за други и ако вие полагате редовни грижи за цветята си, така и те ще ви се отблагодарят, когато стане време.

Да се върнем на бабата и дядото. Може би знаем причината за тяхното щастие – наличието на растения.

„Ама на тях им е лесно – имат 5 декара двор! Дай ми ги и на мен и гледай как ще ги оползотворя.“ – каза категорично момичето пред телевизора, отпиващо от горещия си шоколад през сълзи, предизвикани от това, че няма тези заветни 5 декара.

 

Може би трябваше да започнем по друг начин

Възрастната двойка от филмите има право да е щастлива и сега ще ви кажем защо. За жалост, момичето пред телевизора има в наличност цели две стаи, които не е оползотворила с растителност, а какво говорим за засаждане на петте декара от по-рано.

Ако беше прочела тази статия, може би нямаше да отпива тъжна от течния шоколад, а щеше да се радва на пъстри цветенца и буйна зеленина навсякъде из дома си. Сега, не ни разбирайте погрешно – нямаме предвид да превърнете дома си в джунгла или в савана.

 

Какво разбираме под „озеленяване на апартамент“?

Всъщност, тук се няма предвид същинско озеленяване, а по-скоро онова растително разчупване в иначе еднообразното жилище. Наистина, приемете, че без растения светът е скучен.

Не е лошо да подходим по-либерално и да помислим над това да допуснем живи организми вкъщи. Ако ви липсва опит в отглеждането на цветя, започнете с нещо лесно – орхидея, например.

Този вид светлолюбиви цветя обожават топло и влажно време. Те ще ви радват дори и често да забравяте да топите коренчетата им във вода.

Разнообразието от цветове е наистина огромно, а размерите също имат голяма вариация в специализираните цветарски магазини.

 

Терасата – потенциална тайнствена гора

Балкончето вкъщи винаги би могло да бъде превърнато или в миниатюрна беседка за пиене на кафе сутрин, но съвсем успешно би могло да се преобрази и в симпатичен отрязък от гора. Това е напълно възможно ако обвиете парапета с някакво пълзящо растение, което се обвива около близките обекти.

Всичко, което ви трябва е по-малко пари и много въображение. Няма нещо, което да ви попречи да превърнете дома си в истински растителен оазис, стига да поискате.

Не завиждате на възрастната двойка – собственик на пет декара. Вместо това превърнете жилището си в цял имот.

Препоръчваме ви: