Как да си направим бонсай

Как да си направим бонсай вкъщи

На вид симпатични и абсолютно натурални, дърветата-джуджета са меко казано интересно интериорно решение за озеленяване. С ръководството за това как да си направим бонсай вкъщи ще имате перфектна декорация за хола, спалнята и дори терасата, когато се чудите с какво да допълните атмосферата у дома, за да се превърне тя в по-приятна и уютна, отговаряща на очакванията и целите ви.

Във всички случаи не е нужно да се запътвате към най-близките цветарски магазини, за да си купите няколко броя. Вместо това бихте могли да се опитате да си направите сами бонсай. Да, точно така. Това е абсолютно възможно, стига да можете да отделите нужното време и да имате търпение. Резултатът със сигурност ще ви хареса.

Като за начало е добре да уточним какво представлява. Бонсай е по-скоро изкуството да умееш да отглеждаш съвсем умалени копия на дървета и храсти в естествен вид, които съществуват в природата под същата форма, но с много по-голям размер.

Както може би предполагате, заради звученето на думата, този тип култура произлиза от Япония, като в превод думата означава растение, което е отгледано в поднос.

Вероятно видът на тези естествени декорации е познат на много от вас. Ако тогава ви е харесал, то няма причина да не опитате да създадете свой собствен, който да краси всекидневната или някоя друга стая на дома ви по неповторим и оригинален начин.

Как да си направим бонсай – кратко ръководство

1. Заредете се с търпение

Както казахме, това не е бърз процес. Както при повечето растителни видове и тук ви е нужна не само качествена грижа, но и достатъчно време за развитие на цветната и листна маса.

2. Светлината

Тя е едно от най-важните неща, които трябва да осигурите. С нейна помощ се оптимизира растежа, като по време на летния сезон можете да изнасяте растението на терасата. Във всички случаи обаче, избягвайте излагането му на пряка слънчева светлина.

3. Температурата е също важна

Ако навън е зима, ще е нужно да поддържате градусите между 18 и 24, тъй като някои тропични видове изискват това, за да бъдат достатъчно развити и здрави.

Субтропичните екземпляри пък ще се нуждаят от температура между 10 и 16 градуса. Избягвайте оставянето им до отоплителни уреди, тъй като по този начин можете да буквално да унищожите растението.

4. Водата

Както при повечето живи същества, тя е абсолютно задължителна. Трябва да се справяте много стриктни правила в тази насока. Бонсаите са наистина влаголюбиви видове. Ето защо почвата им задължително трябва да бъде влажна, за да сте сигурни, че всичко е наред. Как да постигнете това ли? Просто поставете съда с дръвчето или храста в хладка вода и го задръжте там, докато излизането на въздушни мехурчета спре напълно. Това означава, че почвата е поела онова количество, от което има нужда и сте си свършили работата в тази насока.

5. Пресаждането

Бонсаят се пресажда веднъж на две години, като трябва да правите това по възможност през пролетта. За целта трябва внимателно да извадите растението от съда му.

Отрязва се 1/3 от коренната система, като след това се пресажда наново в друга смесена почва. Можете да прибавите и различни видове органични торове за подхранване в течен вариант, но задължително се посъветвайте със специалист за това.

При избора си е нужно да изберете такъв екземпляр, който да има малки листа, които да бъдат лесни за подрязване. Същото условие важи и за подземните части на растителния вид.

Такива могат да бъдат:

 • Дъб;
 • Джанка;
 • Дива круша;
 • Бук;
 • Киселица;
 • Габър;
 • И други.

Не забравяйте и за иглолистните видове:

 • Кедър;
 • Кипарис;
 • Туя;
 • Бор;
 • И т.н..

6. Съдът

Ако сте се спрели вече на любимото растение, идва време да помислите за съда, в който ще го отглеждате. Трябва задължително да бъде плитък, за да може корените да се приберат, когато то е засадено на малка дълбочина. В това е и цялата философия – съдът трябва да подтиска кореновата система на растението да се развива и уголемява. В същото време това пространство осигурява защита и устойчивост на екземпляра, когато той е вече добре пораснал.

За най-добър вариант се считат керамичните саксии, както и глинените и каменни такива. Избягвайте пластмасовите.

7. Почва за отглеждане на бонсай

Сместа, която сте избрали трябва да има по една равна част почва, оборска тор, листна пръст и половин част пясък. Ако растението има заболели корени, то трябва да ги подрежете, за да не инфектират цялата коренна или листна маса. След като почвата е подготвена, можете да засаждате под наклон или във вертикална позиция.

Споменахме как се поддържа влагата в новия ви бонсай, тъй като това е наистина важно. Не забравяйте веднъж годишно да подрязвате надземните части на вида, като това зависи от желаната форма, която искате да придобие растението.

Препоръчваме ви: