Подът в детската – какви подови настилки да изберем

Подът в детската стая

Кой е най-важният фактор, който е номер 1 за вас при избора на настилка за стаята на детето ви? Има ли значение неговото мнение? Как да постигнете безопасност и да сте сигурни, че играта на му няма да бъде рискована?

Отговорите на тези и много други въпроси зависят от това кой материал ще изберете, когато оборудвате тази част от дома си. Всички сме наясно, че тя е от огромна важност, тъй като все пак става дума за децата и тяхното пребиваване в това помещение.

Ето защо тук можете да се запознаете с едни от най-често използваните материали за „облицоване“ на подовото пространство и техните характерни качества. Това е важен момент при избора, тъй като подробната информираност ще ви отведе със сигурност до правилното решение и лесна селекция.

Кои са най-добрите настилки за под в детската стая

1. Корков под

Макар и да изглежда странно, този тип материя е доста подходяща за целта. В себе си коркът комбинира няколко неща. Мек е, удобен е и може да се почиства достатъчно лесно. За съжаление този комфортен материал рано или късно ще започне да попива петната, с които малчуганите го атакуват често и ще се наложи да бъде сменен (или да разместите мебелите така, че да прикрият замърсяванията).

Резервен вариант е просто да реагирате светкавично и да не допускате петната да попият. И за да не се притеснявате, че стаята на сина ви или дъщеря ви ще изглежда като огромна коркова тапа на бутилка за вино, веднага ще споменем, че този му вид може и да не бъде такъв. В търговската мрежа има редица дизайни, които предлагат различен вид на материала, правещи го способен да се комбинира с обзавеждането на помещението много по-добре и доста по-лесно.

2. Килими и мокети

Можете да поръчате модел килим, който да се разпростира от стена до стена. По този начин ще имате мека покривка на цялата стая и децата ви ще могат да играят на воля и то съвсем безопасно. Плътността на повечето от тези подови настилки предоставят удобство и най-важното – топлина по време на студените месеци. Да, може би ще срещнете малко повече трудности в почистването, но какво пък – важно е детето ви да се чувства добре в стаята си.

Просто бъдете нащрек винаги с прахосмукачката и почистващите средства, в случай на „инцидент“ със сок от портокал, сандвич, кетчуп, боровинки, шоколад или др. Материалите за изработка на килими могат да бъдат изкуствени и естествени и вие сте човекът, който избира.

3. Дърво и ламинат

И двата вида материал са достатъчно комбинативни и красиви за интериора на стаята. Макар и да се възприемат като твърда настилка, те често могат да бъдат комбинирани с мек килим, който да създаде не само визуално красива обстановка, но и безопасно място за игра за децата ви.

4. Твърди настилки – плочки или гранитогрес

Звучи малко крайно за детска стая, но не забравяйте факта, че под този тип настилка може да бъде поставено подово отопление, което да въздейства много комфортно на цялата детска стая. Така, докато малчуганите си играят на пода, няма да се притеснявате, че могат да настинат от иначе студената повърхност на този тип подова настилка.

Другото удобно нещо е, че този тип облицовка може да се комбинира с килим.

Независимо какъв тип подова настилка изберете за детската стая, знайте, че това е абсолютно важно решение. Както казахме, не трябва да правите сериозни компромиси, за да сте уверени ,че детето ще бъде едновременно на топло през зимните месеци и ще може свободно да играе на пода, без никакви притеснения за вас и рискове за него.

Препоръчваме ви: