Екскурзия в Турция – 5 места, които да посетим

Истанбул - град на два континента

От еднодневни пътувания с търговска цел и за пазаруване, та като се стигне до дългите класически двуседмични почивки на семейните туристи, Турция е сред най-желаните места, на които да се прекара лятната ваканция.

Ваканция в Турция – 5 места, които да посетим

Турция е много красива страна, което с основание се превърна в една от водещите туристически дестинации в света. Разположена в непосредствена близост до България, тя е в челните позиции и на списъка с места за посещение от страна на българските потребители.

1. Памуккале – природните сили променят пейзажа

Забележителности в Памуккале, Турция

В околностите на малкия провинциален град Памуккале се намират причудливи скални образования, носещи същото име. Те са образувани в резултат от високата минерализация на изворните води в района и през последните десетилетия са се превърнали в една от водещите атракции в страната.

Лесната достъпност от големите туристически центрове, разположени в южната част на Турция, позволяват на Памуккале да се появи в маршрута на почти всеки турист, който има удоволствието да прекара почивката си в средиземноморската страна.

2. Oлудениз – парашутизъм и красота

Олудениз в Турция - бял плаж и парашутизъм

Ако търсите един от най-добрите плажове по Средиземноморието, тогава сте попаднали на правилното място. Олудениз се намира на южното крайбрежие на страната и е разположен на изключително кратко разстояние в околностите на малкия крайбрежен град Фетие.

Плажът представлява дълга и почти бяла на цвят ивица, която се простира от край до край по протежение на зелен и покрит с множество дървета тесен полуостров. Мястото е най-красиво от въздуха, ето защо тук са толкова популярни скачанията с парашут и парапланеризма.

3. Ефес и Храмът на Артемида – едно от древните чудеса на света

Храмът на Артемида в Ефес в Турция

Ефес е древен обект, разположен в Егейска Турция. Той е лесно достъпен през Кушадасъ и Мармарис. До І век пр.н.е. Ефес е бил един от най-големите градове в цяла Римска империя. Тук се намира едно от Седемте чудеса на древния свят – храмът на Артемида в Ефес.

Днес Ефес може да се похвали с това, че останките от древния град са наистина много добре съхранени. Това ги прави още по-атрактивни като туристическа атракция, защото дава възможност да се докоснете до реалното усещане, което хората са изпитвали докато са се разхождали по улиците на древния град.

4. Кападокия – земя на природни феномени

Забележителности в Кападокия, Турция

Кападокия е местност с уникален пейзаж, разположена в централните части на Анадола. Мястото няма как да остане неразпознато от окото на този, който го е виждал поне на снимка. То се отличава със своите уникални скални формации, приличащи на комини, конуси и странни заострени върхове.

Природни процеси, като древни вулканични изригвания и ерозия, са изваяли тези странни образувания през вековете. В древността хората са използвали това дело на природата за да изваят и издълбаят в скалните късове къщи, църкви и подземни градове, а това е било сравнително лесно за постигане в меката скала.

5. Истанбул

Екскурзия до Истанбул в ТурцияНито едно пътуване до Турция не е пълно ако не сте отделили поне малко време да разгледате този уникален по рода си метрополис. Това днес е най-големият град в Европа, който с мащабите си надминава и може да засрами дори градове-гиганти като Лондон, Париж или Москва.

Истанбул пази следи от различни епохи, белязан е от културата на различни народи, от влиянието на различни религии и въпреки промените, той ден след ден неспирно процъфтява. Днес често го описват като един отделен свят, който има свой собствен живот, независим от всичко, което го заобикаля.

Надяваме се да сме ви били полезни и днес, когато ви разказваме какво можете да направите, ако решите да се разходите до съседна Турция по време на своята ваканция или пък за кратка, но вълнуваща екскурзия с близки приятели или семейството.

Препоръчваме ви: