Маска за коса – 3 правила при нанасяне

Професионални маски за коса - как да ги нанасяме

Понякога съвсем елементарни действия като поставянето на подхранваща маска за коса може да се направят грешно от множество жени. В това няма нищо учудващо, имайки предвид, че повечето хора така или иначе нямат навика да четат какво се казва на етикетите.

Дори и в случай, обаче, че не сте от онези, които направо използват продукта, без да прочетат как се прави това, все пак в повечето случаи етикетите не казват съвсем всичко.

Ето как съветват да се поставя правилно маската за коса експертите от комзетичния сайт за коса Agora BBeauty:

Маска за коса – как се нанася

Повечето жени с времето постепенно са научили, кое “работи” и кое не когато става дума за нанасяне на маска за коса. За да ви спестят горчивия опит, обаче, специалистите съветват следното.

1. Нанесете на чиста коса

Независимо каква маска използвате, тя винаги се нанася на чиста коса. Добре почистената коса може да поеме възможно най-много хранителни вещества от подхранващите продукти.

И обратното – ако косата не е измита с шампоан, върху нея има изграден предпазен филм, който да не позволява попиването на подхранващите масла, екстракти и витамини;

2. Косата да бъде мокра

Задължително условие е косата да бъде мокра. Единствено мократа коса може да поеме хранителни вещества от маската. Дори и ако е идеално чиста, ако вече е подсушена, тя ще загуби свойството си да поема от подхранващите съставки.

Ето защо, идеалния момент за поставяне на маската е непосредствено след миене, още преди да сте напуснали банята;

3. Нанасяйте с кръгообразни движения

Маската се нанася с внимателни кръгообразни движения. Не търкайте интензивно, защото мократа коса може лесно да се нарани.

Ако правите твърде груби и резки движения, рискувате да повредите косъма. Ето защо, нанасянето на маската трябва да става под формата на нежен и внимателен масаж, а посоката винаги следва да бъде от корените към върховете;

Последици от неправилното нанасяне на маските

Макар че този тип продукти се правят така, че да са максимално безопасни, все пак неправилното ползване може да има странични ефекти.

Пресушаване на косъма, прекомерно омазняване, накъсване и начупване са само част от възможните последици, а възстановяването на структурата на косъма в последствие може да отнеме много повече време. За щастие, в повечето случаи единственият страничен ефект е, че косата просто няма да бъде подхранена и ще сте похарчили парите си напразно.