Ламиниран или дървен паркет да изберем

Какво да изберем - дървен или ламиниран паркет

Когато говорим за това човек да е здраво стъпил на земята, ние всъщност акцентираме на неговия характер.

Днес ще направим опит да прехвърлим значението на този израз в сферата на строителството и да обърнем внимание на настилките, върху които стъпваме.

Всъщност, да стъпваме здрави на земята. Има ли принос материалът, от който е изградена настилката у дома, за нашето общо здравословно състояние?

Отговорът е абсолютно положителен. Според някои от специалистите подредбата на частите на нашия под определя и нивото на ефикасност.

Днес ще изведем в директен сблъсък два от най-разпространените вида настилки – ламинираният и дървеният паркет.

Ще разгледаме техните плюсове и минуси, за да може вие да изберете кой е по-подходящ за вас.

Ламиниран паркет

Ламинирания паркет е синтетична настилка, която е изградена от много слоеве. Той се състои пресовани дървесни влакна, фенолни смоли, меламин и хартия.

Отделните му слоеве се свързват с помощта на лепила, които са създадени специално за целта, като му придават устойчивост и здравина за години напред. Обикновеният вид ламинат се състои от три главни слоя:

  1. Защитно покритие – този слой се прави на основата най-вече на смоли и различни видове добавки. Характеризира се главно със своята износоустойчивост на надрасквания, вдлъбнатини и петна.
  2. Декоративен слой или най-представителната част от него. Това е лист хартия, на която дори може да се сложи снимка с много висока разделителна способност, което всъщност придава чисто и просто естетичния вид на ламината.
  3. Ядрото, както подсказва с името си, е основният слой на ламината. Съставен от близо 80 % дървесни влакна, той придава на настилката вкъщи здравината, плътността и влагоустойчивостта, от която той се нуждае, за да ни служи вярно.

Основните предимства на ламината са неговото разнообразие от цветове и декори, значително по-ниската му цена за монтаж и поддръжка, лесният и бърз монтаж, както и устойчивостта му на влага и надраскване.

Дървен (естествен) паркет

Да, в началото забравихме да споменем, че другото наименование, под което можете да срещнете дървеният паркет е „естествен паркет“.

Това обаче не е важно в момента – нека да разгледаме неговите предимства и недостатъци, за да формирате своето крайно мнение.

Естественият паркет се дели на няколко категории: масивен, трислоен и многослоен паркет.

Масивният паркет е класически подвид, който е изграден само от един вид дървесина. Той предлага възможността за многократно циклене и лакиране, което допринася за неговото дългогодишно ползване.

Най-честите видове дърво, които се използват за направата му са: бук, явор, ясен, акация и дъб.

Съществуват и варианти от екзотична (по-рядка) дървесина, но имайте предвид, че това го оскъпява доста.

Трислойният и многослоен паркет е нещо, което наистина е висш пилотаж в строителството, а и е белег за висок стандарт.

Най-горният слой е от масивно дърво, а долните пластове са изградени от иглолистна дървесина.

Онова, което допринася за същественото му оскъпяване е това, че този вид позволява само около три цикления.

След проста сметка, животът му може да стигне между 10-15 години, което не е много за подова настилка.

Извод

Каквото и да изберете, то със сигурност ще ви носи радост.

Най-важното е да съобразите възможностите си не само за първоначален монтаж, а и за последваща поддръжка, което е решаващо за вида, който мислите да изберете.

Препоръчваме ви: