Какво казва законът за климатичните системи

климатични системи

Представете си следната ситуация. Купувате си нов климатик – скъп, луксозен, с много опции за комфорт, щади сметките за ток.

Идват, обаче, общински служители и ви връчват писмо, в което вие прочитате, че ще ви се наложи глоба, повод за която е шумното ви и нескрито външно тяло. Пише още, че то не е скрито по новите наредби и предписания, и така загрозява фасадата на жилищната сграда, в която живеете и вие.

В този момент рязко секва цялото ви вълнение около новата семейна придобивка, закупена, за да всява навред чувство за уют и комфорт. Това не е всичко – ако не премахнете климатичната система, вие ще трябва освен плащане на глобата, да позволите външното тяло да бъде премахнато изцяло.

 

Защо би се получило това и какъв ѝ е проблемът на общината?

Всъщност, общината не е виновна. Най-вероятно вина за главоболията, описани в писмото от институциите, е виновен някой ваш оплакал се съсед.

Ако наистина външното ви тяло е шумно, има вариант да се погрижите за това. Обадете се на фирмата, поставила климатичната система, като заявите желанието си на тялото отвън да му се монтират звукоизолиращи тампони.

Вярно е, че ще се наложи да заплатите известна сума, но тя навярно няма да е толкова голяма, колкото е тази, която ще налеете в общинската хазна заради глоби. Въпросните тампони ще решат проблема с шума, защото те значително намаляват излишните звуци от работата на климатика.

 

Кой носи главната вина?

Ако се вгледаме в проблема по-дълбоко, то създалата се ситуация е заради пренебрегнат закон, приет през 2014-15 година. Става дума за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), който гласи, че строители, инвеститори и проектанти трябва да предвиждат наличието на ниши, клетки, решетки и т.н., които да служат за прибиране на външните тела.

От тогава насам новите сгради трябва да се строят съгласно тези изисквания и ако зданието ви не е такова, то вие имате право да се обърнете към строителя. Няма да се отървете от глобата, обаче, което е ваш основен проблем.

 

Кому е нужно всичко това?

Ако се замислим, верни са всички твърдения, свързани с това въпросно загрозяване на външните фасади на жилищните сгради и кооперации. Наистина, нека си го кажем – не е приятно навсякъде по сградите да висят кабели, маркучи, перки, външни тела и други части, принадлежащи на климатичните системи в домовете на хората.

Надяваме се да не ставате жертва на заветното писмо с подател общината, но имайте предвид, че контролните органи имат право да налагат глоби с цел запазване на естетическия вид на жилищните здания.

 

Препоръчваме ви: