Как се плете шапка

Как се плете зимна шапка

Зимата е в разгара или по-точно във вихъра си и всички, които не понасят ниските температури, вятър и влага вероятно често се увиват като ескимоси, за да преборят неудобствата, които мразовитото време им създава. Това е сезонът, в който използваме всички познати ни мерки, за да запазим тялото си топло.

Якета, суитшърти, плътни дрехи, термо бельо, обувки с дебела подметка, ботуши и т.н., но едни от най-често използваните артикули са шапките. През последните години актуални отново се класираха плетените шапки, като модните тенденции ги комбинират ефективно с различен тип и стил дрехи.

Как се плете шапка? Може би много от вас са си задавали този въпрос, плащайки нежелано голяма сума в магазина за подобен аксесоар.

Всъщност не става дума единствено за цена, а по-скоро за нещо, което можете да опитате да направите и сам. Така де, поне да опитате да направите.

Какво е нужно за да си направим плетена зимна шапка

1. Материали

Да започнем от 50-те грама мохерова прежда. Следете съставките ѝ изберете такава, която да съдържа около 10% акрил.  Нужни са ви още обръч и обикновени куки. Тях също можете да намерите в специализиран магазин за прежда и подобни аксесоари.

2. Размерът

Трябва да имате предвид какъв размер искате да направите следващия подарък за себе си или за приятел. Важни са обемът, височината, както и височината на подгънатия ръб, ако смятате да правите такъв.

3. Посоката

Плетенето се започва винаги отгоре и се движите в посока надолу. На първо място се изплита ластикът. Трябва да наберете 119 бримки върху обръча. Броят им може да бъде и друг, но задължително трябва да може да се раздели на седем.

Ластикът трябва да бъде направен с куки, но такива, които са с един номер по-малки от избраните за плетенето за самия аксесоар. С тези куки ще бъдат изплетени първоначално няколко реда от ластика, в зависимост това колко желаете.

Добър стандарт е ластикът да бъде висок около 5 сантиметра.Изплита се по съвсем класически начин – първо се прави една бримка лице, след което една опаки, после може да съчетавате бримките две по две.

Идва ред да смените куките и с другия чифт по-големи. Сега трябва да изплетете един ред на лице. В случай, че не използвате обръч за тази цел, а само с две куки, тази част трябва да се направи наобратно.

След това изплетете 32 реда, без значение какъв вид са куките ви. Как се прави – започва се с първия ред бримки, които са на опако, след това 4 бримки са на лице. Повтаряте този ред, дока самия край.

Идва ред на 2-я, 3-я и 4-я ред.

Те трябва да бъдат изплетени по абсолютно идентичен начин и същата последователност. Четирите бримки от тези редове трябва да бъдат изплетени така, че да се получат т.нар. плитки.

За да постигнете направата на плитка, състояща се от 4 бримки, първоначално трябва да изплетете първо третата бримка, след което да четвъртата, последвана от първата и втората.

По този начин ще успеете да направите т.нар. преплитане. От ред 33 се започва намаляването на бройките на бримките.

По този начин се оформя самото дъно на шапката. Това намаляване се прави от опаките бримки между всяка плитка. В 33-я ред трябва да намалявате по една бримка между първата и втората плитка, между третата и четвъртата, между петата и шестата. Тази тенденция се продължава до самия край.

На 37-я ред трябва да се намали между втората и третата плитка, между четвъртата и петата и така до самия финал.

Редове 40 и 43 трябва да се намалят по същия начин, като в 45-я намаляването се осъществява с по една бримка в плитките. 3-та и 4-та бримка се изплита заедно тук, а 1-та и 2-та като в самото начало.

Тук е моментът, в който започвате плетенето на обикновени куки. Те са 4 или 5.

В 53-я ред също има намаляване, което се прави, като се изплитат на едно 2-та и 3-та бримка на плитката. 53-ят ред се изплита, като 2 бримки се правят заедно като лице.

56-ят ред се състои единствено от лицеви бримки. След един ред, трябва да намалите една от всеки 3 бримки, след което затваряте шапката.

Добра идея е да изперете аксесоара веднага, след което да го изсушите върху кърпа.

Препоръчваме ви: