Как лесно да дадем хапче на кучето си

Как да дадем хапче на куче

Тези домашни приятелчета могат да бъдат много упорити, когато не искат да погълнат хапчето, което им е предписано от ветеринарния лекар. Независимо от това и без значение борбата и гоненицата из цялата къща, през която вероятно ще трябва да преминете, ще се наложи да преодолеете тази трудна мисия за доброто на животното.

Но как да се справим с тази задача? Ако вече веднъж сте наблюдавали как ветеринарят опитно успява в тази мисия, то най-вероятно имате поне теоретичната подготовка за целта.

Можете да опитате да направите това с помощта на храната му, като ги смесите. Задължително обаче попитайте специалист, дали това е удачен вариант. Причината е, че някои медикаменти трябва да бъдат давани на животното преди то да се нахрани, за да подействат по-ефективно и бързо.

Директното даване в устата е най-голямото препятствие, пред което ще трябва да се изправите. В такъв случай се опитайте да го успокоите с галене и тихо говорене. Вие познавате кученцето си най-добре и сте наясно какво може да го релаксира.

Това е процес, който може да продължи няколко минути или поне докато не се уверите, че животинката е съвсем спокойна. В случай, че се притеснявате, че може да ви ухапе, не давайте лекарството през устата сами, а попитайте специалист за алтернатива.

Ако пък сте се решили да тази процедура, продължете с това, което сте планирали.

Как се дава хапче на куче

 • Вземете хапчето с едната си ръка, с помощта на показалец и палец, за да можете бързо и лесно после да го пуснете. С другата си ръка придържайте домашния любимец;
 • Хванете муцуната му в горната част, за да можете да поставите и пръстите си в устата му, тъй като така хванато, то не би могло да я затвори;
 • Пуснете хапчето възможно по-навътре в устната кухина, върху основата на езика;
 • Извадете бързо ръцете си;
 • Задължително се опитайте да го накарате да затвори устата си, като придържате с две ръце, ако това е нужно;
 • Дръжте така, докато преглътне, което ще се случи бързо след това;
 • Дайте му да пие вода;
 • Със сигурност е добре да му обърнете внимание и да го проследите да не повърне таблетката.

Как да дадете на кучето си течно лекарство

Това е може би малко по-лесна процедура, но все пак изисква известно количество тренировки. Представлява процес, при който не е нужно да бъркате буквално с ръцете си в устата на може би леко ядосания си домашен любимец, рискувайки нараняване.

Въпреки това е добре да се придържате към следните ценни съвети, за да не се получават грешки и да сте уверени, че сте се погрижили качеството за животното си.

 • Ако медикаментът не е фабрично поставен в спринцовка, напълнете го в чиста такава;
 • Застанете до кучето си, като с едната ръка придържате него, а с другата спринцовката;
 • Добра идея е леко да го погалите и потупате по гърба и главата, за да го накарате да се почувства комфортно и безопасно;
 • Поставете върха на спринцовката от единия край на устата, близо до кътниците (и далеч от острите кучешки зъби), като пъхнете вътре края ѝ, за да сте сигурни, че лекарството ще се излее където трябва;
 • Изпръскайте съдържанието на спринцовката бързо, след което пуснете главата на животното;
 • Можете да разтриете гърлото му, за да сте сигурни, че медикаментът е преглътнат;

В случай, че всеки опит се окаже безуспешен и не успявате да дадете правилно лекарството на кучето си, със сигурност ще се наложи да се възползвате от услугите на ветеринар. Така поне ще бъдете спокойни, че домашният ви любимец ще получи своето качествено лечение и ще бъде защитен на 100%.

Препоръчваме ви: