Как да се предпазим от грипа тази зима

Как да се предпазим от грип с температура

Зимата е един чудесен сезон, който носи много емоции за всички нас. Тогава са едни от най-приятните празници, които събират семейството под един покрив, радват децата, създават усещане за сплотеност и щастие.

Освен вкусните празнични ястия, пързаляне с кънки на лед, каране на ски и сноуборд, този сезон предлага и други изненади, някои от които не особено приятни за тялото и организма ни като цяло.

Това е и сезонът на настинките и понякога грипа. Нежеланите проблеми от този тип могат да ни „пипнат“ дори ако излизаме навън облечени до ниво ескимос, с дебели и плътни дрехи, непромокаеми обувки и всичко нужно. Грип може да ни повали дори с една разходка в града с градския транспорт.

За съжаление никой не е застрахован от подобни здравословни проблеми. От друга страна обаче, всеки би могъл да направи всичко възможно да се предпази от настинка или по-сериозните ѝ форми.

В крайна сметка идеята е не да се борите с болестта, а да не се стига до нея изобщо. За целта има различни методи, чрез които да не се стига до тази здравословна безизходица, която е способна да ви остави у дома няколко дълги дни в неприятни страдания.

Начини да се предпазим от грипа – кои са най-добрите

Има някои прости истини за предпазването от грип през зимата или рисковите сезони и някои по-малко известни факти по темата, които ще покрием по-долу:

1. Плодове

Не забравяйте виталната сила на някои от храните, които са ни под ръка всеки ден. Плодовете са един дар от природата, който можем да открием по всяко време в търговската мрежа.

Лимони, портокали, ябълки, и много други са един ефективен начин да стимулираме имунната си система и не ѝ позволим да се предаде пред зимните атаки срещу здравето ни.

2. Течности срещу грип

Не забравяйте за тях в никакъв случай. Няма никакво значение, че зимата реално имаме нужда от по-малко вода, тъй като липсва изпотяването от летните жеги.

Бъдете сигурни, че тялото ви със сигурност има нужда от вода и друг тип течности, особено топли такива. Така то ще успее да се пребори с атакуващите го бактерии и зарази, които грипният сезон крие.

По този начин тялотo се пречиства от токсините, като в същото време се постига по-голямо усещане за енергия. Плодовете във вид на течности, като фрешове например са не само полезни заради вида, в който ги приемаме, но и са пълни с животворни витамини, крайно важни за поддържането на здрав организъм.

3. Сън и почивка

Той е не по-малко важен от храната и течностите, които поемате по време на грипния сезон. Достатъчното количество сън и почивка прави не само тялото здраво, но и се отразява цялостно добре на външния вид на кожата.

Сънят успява да допринесе за подобряването на имунната система, която е оръжието ни срещу бактериите и вирусите. Всеки човек има определени нужди в тази насока, но 7-8 часа прекарани в спалнята в денонощието са едно добро количество почивка, която ще ни помогне в атаките на вирусите в зимния сезон.

4. Намалете полуфабрикатите

Важно е да ограничите до минимум употребата на храни, които са полуфабрикати и не предоставят на тялото ви важни елементи. Правилното хранене не изисква единствено консумацията на плодове и зеленчуци, но и липсата на споменатите полуфабрикати.

Избягвайте още газирани напитки и други, които имат сериозно количество добавки, захари и оцветители.

Добавете възможно повече лук и чесън към менюто си. Дори да не сте особено голям фен на аромата им, трябва да сте наясно колко ефективни мерки срещу простуда и грипни състояния предлагат те. Консумирането им в прясно състояние е най-добрият вариант.

5. Профилактиката

Можете да се посъветвате с личния си лекар относно какви добавки е добре да приемате в разгара на грипния сезон. Понякога храната не е напълно достатъчна, за да се защитим от агресивните вируси и бактерии.

Хомеопатичните варианти да преборите първите симптоми на сериозна настинка са достатъчно резултатни и вече мнозина лекари се опитват да ги прилагат на своите пациенти.

Честа грешка е да лекувате първите наченки на грип с помощта на силни антибиотици. Те се справят бързо с болестта, но бъдете сигурни, че отслабват организма ви и намаляват защитните му умения срещу следващи подобни здравословни атаки и това е причината защо е добре да се възползвате от различни добавки, които съдържат витамин С.

Разбира се, че най-добрият вариант да си го набавите е чрез добрия стар лимон.

6. Добрата хигиена помага при грипна епидемия

Тя в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Миенето на ръцете е първото нещо, което трябва да правим, след като сме се прибрали у дома.

В случай, че работата ви изисква да бъдете на места с много хора или да пътувате в градския транспорт, със сигурност нивото на хигиена трябва да бъде на високо ниво. На подобен тип места, вероятността за зараза с нежелания грип е доста по-голяма.

Ето защо поддържайте хигиена. Дори и да нямате наблизо сапун и чиста вода, можете да се подсигурите с хигиенизиращ гел за ръце или влажни кърпички, чийто алкохол в съдържанието би могъл да бъде алтернативен вариант. Всички знаем, че вирусите не обичат чистотата и хигиената.

7. Намалете нервите и стреса

Т.нар болест на 21-ви век е реалност. Дори да изглежда странно, психологическото ни здраве също може да показва съпротива срещу настинките и грипните симптоми. АКо се стараете да поддържате живот, в който стресът е осмислен и изключен до максимум, то тогава със сигурност ще имате възможност да се радвате на много по-здраво тяло и дух.

Липсата на стрес води до позитивни резултати за тялото и ума. Негативните емоции са нещо, с което все пак всеки се сблъсква ежедневно. Важно е обаче в подобен момент да помислим за себе си и колко е важно здравословното ни състояние. Трябва да се отърсваме бързо от негативизма и притесненията, като влагаме енергията си в много по-смислени неща от живота ни.

8. Спорт и физическа активност за тонус

Той е много важен елемент от индивидуалната поддръжка на тялото и ума. Сортът ни дарява с тонус, сила и издръжливост, която комбинирана с останалите методи за здравословен живот, може да ни предпази ефективно от вирусите и бактериите, които ни дебнат навън по време на грипния сезон.

Спортните дейности и физическото натоварване помагат в подсилването на имунната система. Те не само водят до изграждане на видимо по-здраво и красиво тяло, но и чрез изпотяването вадим вредните бактерии от организма си.

9. Чист въздух

В никакъв случай не трябва да прекарвате твърде дълго време в затворени помещения. Позволете си времето за кратка разходка в парка или в квартала.

Чистият въздух помага и на дома ни да се дезинфекцира по правилен начин. Отваряйте по-често прозорците, за да осигурите достъпа на свежест у дома си. Дори когато навън е зима, имайте предвид, че свежият въздух се затопля много по-добре от застоялия се.

Проветряването на жилището  задължително не трябва да бъде подценявано, особено в сезона на зимните настинки и вирусни заболявания.

Не на последно място, внимавайте как се обличате. Защита на тялото от студа и влагат е задължителен етап в борбата с настинките.

Макар и да ви се иска да облечете любимото късо кожено яке, изтърпете до пролетта. Зимата не е сезонът, с който да се шегуваме, а трябва да приемаме сериозно, за да можем да се радваме и на всички предимства, които той ни предлага.

Статията е любезно предоставена от Lechenie.bg, за което Топ Дом искрено благодари на редакторския екип на здравната медия..

Препоръчваме ви: