Как да почистим калиев перманганат от ръцете и дрехите

Топдом - петна, отстраняване, калиев перманганат

Всички, които използват калиев перманганат без ръкавици, знаят какви петна оставя по ръцете и по дрехите, но малко хора знаят как се почистват.

По-долу е представен списък с най-ефективните средства, с помощта на които можем да се избавим както от петната на кожата, така и по дрехите. Някои средства не са безопасни, тъй като са доста силни затова трябва да се използват с повишено внимание.

Принцип на действие на калиевия перманганат

Някои хора погрешно смятат, че е просто силен оцветител. Наистина тъмните петна възникват от химическото взаимодействие на кожата и концентрираното вещество.

Отровната субстанция при попадане в кожните клетки, дори предизвиква леко изгаряне. Това не е просто оцветител, а именно боядисана човешка кожа. Но добрите домакини знаят как се почиства.

Начини за премахване на петна

Повечето хора смятат, че калиевият перманганат лесно може да се измие с вода. Веществата, които съдържа, наистина могат да се изпарят заедно с влагата, макар и да следва да се отбележи, че този процес отнема доста време.

Ако имате цял свободен ден на разположение, трябва на всеки час да промивате изцапаните ръце с течаща вода, но без да използвате сапун. Това е напълно достатъчно за няколко часа кожата да се изчисти напълно от петната.

Ако нямате достатъчно свободно време, то просто задръжте ръката под топла течаща вода за няколко минути. След това я натъркайте с пемза, но не трябва да се полага прекалено голямо усилие, тъй като целта е отстраняване на горния слой клетки, а не по-дълбоко да се втрива средството.

Когато завършим процедурата, понякога е достатъчно за премахване на петното, ако ли не – трябва да опитаме по-активни методи за сваляне на перманганата от ръцете.

Подръчни материали

По ефективност са равни, но следва да се придържаме само към един единствен метод, а в случай, че свърши работа, да се повтори. Ако приложим няколко метода за почистване на перманганат едновременно, е възможно да раздразним кожата на ръцете.

Има проверени средства, които могат да почистят петно от калиев перманганат на кожата:

  1. Трябва да вземем 3% кислородна вода и 9% оцетен разтвор, пропорциите трябва да бъдат равни, след което се смесват;
  2. В получената течност е необходимо да сложим топче памук, изваждаме го и внимателно почистваме петното.

За почистване на неотдавна получени, както и за стари петна от антисептик помага медицински спирт. Първо следва да се нанесе на изцапаните части от тялото, след това памучен тампон се потапя спирта и замърсените зони се протъркват. Ако петната са пресни, не трябва да се търка силно, веществото само ще се разтвори.

Добре се справя с петната от калиев перманганат и домашния сапун, който може да се използва и за почистване на изцапани дрехи.