Как да отглеждаме Голдън Ретривър вкъщи

Как се отглежда Голдън Ретривър у дома

Кучето у дома е едно от наистина приятните, но и сериозни предизвикателства. Независимо дали живеете сам, с любимия човек или с голямо семейство, то умението за това как да отглеждаме Голдън Ретривър вкъщи ще донесе жизнерадостност и енергия на всеки обитател на жилището.

Този вид домашен любимец ще донесе приятни емоции и друго важно нещо – ще ви научи на отговорности и правилно взети решения, когато се грижите за някой друг освен себе си.

Една от най-често харесваните породи за домашно отглеждане е Голдън Ретривър. Да, той далеч не е онова миниатюрно кученце, което бихте могли да приберете в пазарската чанта, нито път е от най-кротките и лениви породи.

Напротив, тук става дума за един вид, който е характерен със своите весели черти, ум, нужда от игра и огромна привързаност към своя стопанин.

Ето защо, ако имате желание да отглеждате животно, което просто да бъде бавно подвижна мебел в интериора, то Ретривърът далеч не е за вас.

В случай обаче, че сте взели кардинално решение за себе си (или заради децата), е добре да сте наясно какви биха могли да бъдат трудностите, когато се занимавате с подобен симпатичен другар в жилището си.

В случай, че имате къща, която разполага с двор, проблемите ви спадат драстично, тъй като като всяко по-голямо животно, това куче обича пространствата, харесва му да играе навън, а и редовното движение е полезно за изграждането на тялото и характера му.

Предизвикателства при отглеждане на Голдън Ретривър

1. Как да отглеждаме Голдън Ретривър вкъщи от бебе

Когато го донесете у дома за пръв път, то е на съвсем малка възраст и със сигурност няма изградени навици.Това е ваша задача. Да, това е порода, която е доста енергична, но ако в дома ви има правила и искате и кучето да ги спазва, трябва да целите да го научите на тях.

Важно е да сте наясно, че с насилие нещата няма да се получат. Нито само с приказки. Нужно е комбинативно възпитание.

Така следващия път, когато малчуганът се заиграе с ценна вещ и декорация от дома и я счупи, не бийте, но със сигурност не го и оставяйте да му се размине само с думи. Трябва да дадете аналог на това, което е извършил. Тоест, дайте му друга истинска играчка, с която да се занимава и ако е нужно бъдете строги.

Задължително трябва да се ангажирате лично с този процес.

2. Ще хапят

Бетата от тази порода ще хапят. За тях това е игра и докато са в съвсем ранна възраст трябва да им покажете, че изпитвате болка от това.

Пример – когато малчуганът ви захапе по-силно, трябва да извикате и да му дадете да разбере, че ви е заболяло. Така, на принципа проба-грешка, нещата ще се получат.

3. Команди и комуникация

Ако държите винаги да се разбирате с вашия нов приятел, без той да умее да говори или вие да се учите да лаете, трябва да изградите някои основни правила. Не забравяйте, че научаването на каквото и да е, е резултат от дълъг и най-вече постоянен процес.

Ако научите кучето да получава вкусна награда винаги, когато искате от него да направи нещо, то тогава има риск командите ви да не се изпълняват, ако в даден момент не разполагате в себе си с нужното лакомство.

Също така, понякога за животното има често доста разсейващи елементи, които за вас остават неосъзнати. Такива са например някои звуци, както и миризми, които трудно бихте могли да усетите, ако нямате кучешко обоняние.

Изключително важно е да повтаряте командата си с едни и същи думи! За животинката има огромна разлика между „лягай“, „легни“, „лягай долу“ и т.н.

Затова е важно да бъдете напълно последователни и стриктни в тази насока. В противен случай, кучето може да стане на цяла година и все още да не ви слуша, когато му направите забележка.

Друга добра практика, която специалистите смятат за доста ефективна е да изричате командите на чужд език, за който нямате много познания и трудно ще бъркате конкретните думи. По тази логика, ако използвате английското “sit”, по-трудно ще се сещате за неговите производни или синоними. Друг важен момент е да използвате и жестове за конкретна команда. Така комуникацията би могла да бъде много по-ефективна.

4. Храната за кучето

Когато малкият Голдън е все още бебе или подрастващ, много е важно храната да бъде достатъчно качествена. Избягвайте да храните кученцето с продукти, които вие употребявате или това, което е останало от вашата вечеря. Дори тези останки да се състоят от напълно свежи продукти, като месо, ориз и др., имайте предвид, че стомахът на малкия ви приятел е устроен различно от вашия.

Наблягайте на балансираната премиум храна, която откривате в специализираните магазини. Важно е да поддържате стандарт и да храните любимеца си със супер добра храна, поне докато навърши 1 година.

Водата трябва да бъде винаги на достъпно място и това е важен урок за това как да отглеждаме Голдън Ретривър вкъщи, защото в жилището кучето не може да си сипе само вода. Затова следете редовно дали купичката на малкия да е достатъчно пълна с прясна вода.

Добра идея е да храните кученцето, като преди това сте изрекли команда, като седни или тук. Така то ще има усещането, че храната му не е даденост, а успява да си я заслужи с определено усилие.

Не оставяйте храната да стои в купата. След като се е нахранило, но е останало дадено количество, прибирайте го, за да няма достъп до нея.

5. Хигиената

Когато малките от тази порода са бебета, козината им често има вид на пух. Тя не пада сама. Ето защо, трябва да се сдобиете с мека четка и гребен, които да свършат тази работа. Важно е малкото кученце да свикне с усещането да бъде ресано, тъй като това вероятно ще му доставя и удоволствие занапред.

За тази цел можете да се подсигурите и с гребен с различна дължина, тъй като, когато козината се смени, остава само късата част от нея, като в някои случаи ще бъдат нужни и по-гъсти гребени.

Къпането е винаги, когато има нужда, но не прекалявайте. Ако няма разумна и видима причина веднъж месечно е добра идея. Използвайте специален и мек шампоан, който е препоръчан от специалист в конкретен магазин. Цената може да бъде малко по-висока от стандартните човешки шампоани, но пък имайте предвид, че няма да го използвате все пак всеки ден.

Избягвайте да решете козината, когато е мокра. Както казахме по-горе, дори четката е добре да бъде специална за тази цел, за да бъдете едновременно ефективни в ресането и в същото време да не вредите на цялостта на косъма.

Това са една малка част от нещата, които ще трябва да знаете като горд „родител“ на Голдън ретривър. Породата, както стана ясно е понякога своенравна, но със сигурност една от най-интелигентните в кучешкия свят.

Имайте предвид най-важното – вашият нов домашен любимец има нужда от храна, вода и хигиена, но най-вече ще иска от вас редовно внимание и приятелство. Това е време, което трябва да си осигурите, тъй като както за вас и кучето има нужда от добра и правилна комуникация. Имайте предвид това и всичко ще бъде наред.

Препоръчваме ви: